facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δέκα ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα

Περίπου 10 ημέρες έχει πλέον η Κυβέρνηση για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές την στιγμή που τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα φέροντας ξανά στην επικαιρότητα ένα νέο δάνειο γέφυρα για να καλυφθούν οι ανάγκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 10 Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε την έγκριση σε επίπεδο θεσμών ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της Δευτέρας 11 του μήνα και στην συνέχεια η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια Τα εμπόδια όμως είναι πολλά.

Το πρώτο είναι πια η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης Το τόνο για τις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου κ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έδωσε με τον τρόπο της τους όρους που θα συμμετέχει στο Ταμείο στο νέο ελληνικό μνημόνιο : Σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους επαρκή χρηματοδότηση ( από τους ευρωπαίους ) , αδιαπραγμάτευτο πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους .

Με τις εντολές αυτές αναμένεται - για Τρίτη συνεχή μέρα - να φτάσει σήμερα στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου .

Είναι σαφές ότι πριν βάλει την υπογραφή της στην συμφωνία θα πρέπει να εκπληρώνονται και οι τέσσερεις όροι που έχει θέσει η προϊστάμενη της από την Ουάσιγκτον. Σε πρώτη φάση όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα πιέσει ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει όλα τα δύσκολα μέτρα του δευτέρου μνημονίου που η Κυβέρνηση νόμισε ότι τα γλύτωσε . Με άλλα λόγια θα πρέπει η Αθήνα να δεσμευτεί αν όχι να εφαρμόσει άμεσα αλλαγές στο ασφαλιστικό τα εργασιακά τις απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών .

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το ποσό του νέου δανείου που θα πρέπει να δεσμεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( ESM ) για την Ελλάδα καθώς όσο περνούν οι μέρες οι εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων που μελετούν τα στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας αλλάζουν προς το χειρότερο . Με την εμπλοκή της ηγεσίας των περίπου 60 ατόμων που ξεσκονίζουν εδώ και τρείς μέρες τα στοιχεία της Γενικής και της Κεντρικής Κυβέρνησης οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ Ράσμους Ρίεφερ της ΕΚΤ ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της ομάδας του ESM Νικολό Τζιαμαριόλι θα πρέπει να αποταθούν στους ανωτέρους τους για τις τελικές αποφάσεις .

Το τρίτο εμπόδιο το οποίο ανησχυεί το σύνολο των δανειστών είναι η μη - συνοχή της κόμματος που αποτελεί το κορμό της Κυβέρνησης το οποίο δηλώνει δια στόμματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει την ιδιοκτησία το προγράμματος ενώ την ίδια στιγμή οι διαφωνούσες τάσεις εμφανίζονται με τάσεις αυτονόμησης . Τούτο παρά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης η οποία όπως ξέρουν όλοι δεν θα κρατήσει για πάντα . ¨Όχι τουλάχιστον χωρίς να πετύχει κάποιους όρους για την στήριξή της .

Δεύτερη χρηματοδότηση γέφυρα

Με δεδομένα τα παραπάνω η Ελλάδα θα μετατρέψει και πάλι σε θρίλερ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ύψους 3,2 δις ευρώ μέχρι και τις 20 Αυγούστου και της δόσης 1,4 δις ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Σεπτέμβριο .

Αν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς τότε τα κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν την νέα χρηματοδότηση θα κλείσουν παραπέμπτοντας την λύση για τον Σεπτέμβριο .

Ως εκ τούτου θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης γέφυρας ανάλογης με αυτής που εξασφάλισε για τον Ιούλιο .

Η πρόβλεψη πρέπει να γίνει νωρίς γιατί αν χρηματοδότης θα είναι και πάλι ο EFSM θα πρέπει να προβλεφθεί έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης μια συνεδρίαση του ECOFIN για την ΕΕ των 28 κρατών μελών μέσα στον μήνα των διακοπών που είναι ο Αύγουστος.

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει και πάλι με χρήματα του ESM . Αν η συμφωνία κλείσει τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την καταβολή της προκαταβολής των 10 δις ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τέστ κοπώσεως .

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news