facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μοσκοβισί: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται - επιτέλους- διατεθειμένη να μεταρρυθμίσει τη χώρα, υπογραμμίζει σε άρθρο του στο προσωπικό του blog ο Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ότι "το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει την Κυριακή".

Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Οι προτάσεις που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές εκ πρώτης όψεως (prima facie) από τους δανειστές. Εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι το game over, υπογραμμίζει ο γάλλος επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι το άνοιγμα των τραπεζών και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε μια ημέρα. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα χρειαστεί χρόνια για να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να περάσουν γενιές ολόκληρες για να μειωθεί το βάρος του χρέους. Κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί σε τέτοια δέσμευση χωρίς ξεκάθαρη και θετική προοπτική.

Σε αντάλλαγμα για ένα πειστικό, ξεκάθαρο και οριστικό πακέτο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, οι πιστωτές θα πρέπει να δώσουν ελπίδα στους Ελληνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέος. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το Νοέμβριο του 2012 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - με πρώτη την αποφασιστικότητα της Αθήνας να κάνει μεταρρυθμίσεις. Εάν όλα πάνε καλά, ελπίζω ότι μπορούμε να τον τηρήσουμε, σημειώνει ο επίτροπος.

Πρέπει όλοι την Κυριακή να ξεπεράσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί. Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις επί μήνες έχουν περιορίσει την καλή θέληση.

Ο επίτροπος τονίζει ότι είναι ευθύνη όλων να ξεπεραστεί η φθορά, η απογοήτευση για να αρθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. To Eurogroup την Τρίτη κατέγραψε μια θετική τάση, κυρίως λόγω της εποικοδομητικής στάσης του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ας ελπίσουμε ότι το πνεύμα που επικράτησε εκεί θα συνεχιστεί ως την Κυριακή, καταλήγει.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news