facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τσακαλώτος: Είναι μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή

Με φυγόκεντρες δυνάμεις να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς τους βουλευτές του ότι, ή θα στηρίξουν όλοι μαζί την νέα συμφωνία, ή θα πέσει η κυβέρνηση ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας των τελευταίων πέντε ετών.

Η συζήτηση διεξάγεται σε σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλόγου, με υπουργούς να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίσουν και να επισημαίνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την ίδια ώρα «τορπίλες» κατά της συμφωνίας εκτοξεύει και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε και απειλήθηκε από τους εταίρους  προκειμένου να την υπογράψει. Το σουρεαλιστικό σκηνικό συμπληρώνεται από την δεδομένη στήριξη – για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρονικά – που προτίθεται να δώσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Δεδομένη θεωρείται και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής το «κοντέρ» της σημερινής διαδικασίας ξεκινά από τις 251 θετικές ψήφους. Ωστόσο η τελική επίδοση αναμένεται χαμηλότερη καθώς αυτή την φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαφοροποιηθούν περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος αριθμός, πόσες απώλειες δηλαδή θα υπάρξουν από το κυβερνητικό κόμμα θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν από ευρύ ανασχηματισμό εως εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως τις 11 το βράδυ και να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει εξαχθεί πριν τα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Καρφιά Ζωής με το καλημέρα

Στο site της Βουλής αναρτήθηκε η Ημερήσια Διάταξη για την συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν ξεκινά την συζήτηση πριν την διανομή της σε κάθε βουλευτή από τους επιμελητές της αίθουσας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε μάλιστα από το πρώτο λεπτό τα κατευθυνόμενα προς την κυβέρνηση «καρφιά» για την υπερ – κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας «Για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μολις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης. 
Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο».

Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΕ΄

 Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ώρα 20.40΄
Η παρούσα συμπληρωματική ημερήσια διάταξη υποβάλλεται προς υπογραφή την 15.7.2015 και ώρα 21.00΄ και, επομένως η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ανάρτησή της 
                                                                                                         Αθήνα, 15  Ιουλίου 2015

Μπάχαλο και πάλι με τη Ζωή 
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης παρά την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τα μεσάνυχτα.  
Το λόγο πήρε από την κυβέρνηση ο κ. Βούτσης ο οποίος όμως την «άδειασε» αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διάσκεψης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν καν το λόγο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή (την ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές και η ίδια) αποχώρησε από το προεδρείο και έδωσε τη θέση της στον Α' Αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.
Την ίδια στιγμή δεκάδες βουλευτές της φώναζαν να παραιτηθεί με τον κ. Βενιζέλο να της λέει πως αν έχει ευαισθησία πρέπει να παραιτηθεί απόψε. 

Δεν θα μιλήσουν  Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Βενιζέλος

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα λάβει στο λόγο στην αποψινή συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο αυτό.
Ετσι, Βαγγέλης Μεϊμαρακης και Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθενται να λάβουν τον λόγο εφόσον δεν μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η αποψινή συζήτηση και η ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση των πολιτικών αρχηγών και μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόθεσή της να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής   

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για ένα πλουσιότερο πρόγραμμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, είπε ότι ήταν μία απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα τη ζωής μου. Δεν ξέρω αν πήραμε τη σωστή απόφαση, αλλά θα κάνουμε  το καλύτερο για τον τόπο της εργασίας.

“Όλη η Ευρώπη συζητά το νόημα αυτή της συμφωνίας, το δημοψήφισμα  τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για την Ευρώπη. Θα δοκιμαστεί αν αυτή η Ευρώπη μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία τον πλουραρισμό. Πολλά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμιση στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο χρέος”, πρόσθεσε.  Για να επιστρέψει η Ελλάδα και η ΕΕ στην ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες κατά της λιτότητας, υπογράμμισε.

Υπεραμύνθηκε της ίδρυσης του υπερΤαμείου λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εξήγησε ότι δεν είναι μόνο εγγυητικό για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και επενδυτικό. Σχετικά με το αν οι δανειστές είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι “εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλουσιότερο πρόγραμμα, κατά της διαφθοράς και συνεννόηση  με τον ΟΟΣΑ, την  Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να δουλεύουμε  και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις. Σχετικά με το αν θα χτυπηθεί το παλαιοκομματικό σύστημα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρω, αλλά αν δεν το χτυπήσει αυτός ο κόσμος αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. “Πρέπει να μοιράσουμε τη πίτα και θα αυξηθούν τα βάρη και σε άλλους”, δήλωσε ο νέος υπουργός και ανακοίνωσε ότι “ έχουμε αυξήσει το φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30 χιλ. ευρώ και τον φόρο 8% των βουλευτών”.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news