facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση για το χρέος προτείνει το ΔΝΤ

Τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις της νέας συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έθεσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων και την ίδια στιγμή, να κατατεθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ζήτησε «περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους», και πρόσθεσε ότι «αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρες είναι σχετικά και σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να ελπίζουν και να εργάζονται για μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ. Εκείνο όμως που είναι το σημαντικό, στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Στο σημείο αυτό είπε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι «ένας ελέφαντας μέσα σε ένα δωμάτιο», εν τούτοις δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ της κρίσης.

Ο κ. Μπλανσάρ εξήγησε ότι η έκθεση της παγκόσμιας οικονομίας είναι περιορισμένη έναντι της Ελλάδας και αυτό, τόνισε, μας καθησυχάζει, αν και δεν έχουμε μάθει ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση ενός προβλήματος, όπως είναι το ελληνικό.
Τόνισε τα εξής:

«Μας καθησυχάζει αρκετά αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών ''τεστ αντοχής'' όπου η πιθανότητα του Grexit αρχικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα και στη συνέχεια με την απόφαση του δημοψηφίσματος. Αυτό που συνέβη είναι περίπου αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν, μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις ''άγνωστες'' συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν».

Τα «στρες τεστ»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου τα «στρες τεστ» έγιναν σε καθημερινή βάση για 10 μέρες και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά. Πρόσθεσε ότι ένα μάθημα που εξάγεται είναι ότι μετά τις κρίσεις χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους.

Ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε ότι είναι «κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ' άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων σημείωσε ότι πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα.

Επίσης επέμενε -στη γραμμή της κ. Λαγκάρντ- για τους κανόνες του Ταμείου, που δεν παραβιάζονται, όπως υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι το Ταμείο «είναι ένας θεσμός με 188 κράτη-μέλη τα περισσότερα των οποίων είναι φτωχότερα από την Ελλάδα». Τόνισε ότι τα κράτη αυτά «δεν είχαν τις ''ευκαιρίες'' που κάποιοι θέλουν να δώσουμε στην Ελλάδα. Με δεδομένο αυτό είναι απολύτως καθοριστικό να σεβόμαστε τους κανόνες μας... Δεν μπορούμε απλά να δίνουμε επέκταση χωρίς πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» αν ήθελε να κάνει την αυτοκριτική του, καθώς είναι ένας εκ των αρχιτεκτόνων των προγραμμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα, ο κ. Μπλανσάρ απάντησε: «Θα παραμείνουμε σε επαφή».

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news