facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κομισιόν: Το «όχι» μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και ευρωζώνη

Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόφσκις, τονίζοντας παράλληλα ότι το «όχι» περιέπλεξε την κατάσταση για την χώρα μας και μεγάλωσε το χάσμα, αλλά όπως σημείωσε, είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης ακόμη και κάτω από πολύπλοκες συνθήκες.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν οδηγεί σε εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την χώρα, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι εφικτή η αναζήτηση εξόδου κινδύνου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Όπως είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, η ευρωζώνη έχει 19 Δημοκρατίες και πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι δεν έχει λάβει την απαραίτητη εντολή από το Eurogroup.

Εξήγησε ότι για να ξεκινήσει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή από τους υπουργούς της ευρωζώνης- κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί- ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τεχνικές διαπραγματεύσεις με την χώρα μας.

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο Βλ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ποιός θα είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε επίσης ότι το Eurogroup και οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τους διαθέσιμους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κραδασμοί από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ανέφερε ότι υπήρχαν σχετικές προβλέψεις στο προηγούμενο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει πλέον, ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για τη μη εκπόνηση αξιόπιστης στρατηγικής με στόχο την ανάπτυξη.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news