facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε στην "Bild": Μακρές, επίπονες διαπραγματεύσεις σε νέα βάση

Συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και μάλιστα μεταφρασμένη στα ελληνικά- ανέβασε παραμονή του δημοψηφίσματος στην ιστοσελίδα της η «Bild», με τίτλο: «Ο Σόιμπλε κάνει τον τελικό απολογισμό».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ η πλήρης πρόσβαση στη γερμανική έκδοση της ιστοσελίδας απαιτεί η συνδρομή, η συνέντευξη του Β. Σόιμπλε και άλλα δημοσιεύματα στα ελληνικά παρέχονται... δωρεάν.

«Επιμένει» γράφει το λιντ της συνέντευξης «ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις μεταρρύθμισης και εξοικονόμησης πόρων: Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (72, CDU) έχει παραμείνει στο πόκερ των χρεών με την Ελλάδα μέχρι τώρα ανυποχώρητος».

Ακολουθεί η συνέντευξη, όπως δημοσιεύεται στα ελληνικά:

ΒΙLD: Πώς θα είναι σε ένα χρόνο η Ελλάδα και το ευρώ;
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη και τη ΕΕ σε έναν χρόνο θα είναι σε καλύτερη και δυνατότερη θέση από ό,τι όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως θα είναι έτσι, εάν λάβουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την κρίση».

BILD: Ποια συμπεράσματα είναι αυτά;
Σόιμπλε: «Πάνω από όλα η διαπίστωση: Μια κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει όταν όλα τα μέλη της τηρούν τους κανόνες. Και σαν αυτοκριτική μπορούμε να παραδεχθούμε: Ήμασταν εμείς οι Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι, που το 2003 πρώτοι δεν τηρήσαμε τους κανόνες σταθερότητας του ευρώ. Αυτό ήταν το προπατορικό αμάρτημα...».

BILD: Σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα έχει ακόμη το ευρώ – ή πάλι τη δραχμή;
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Εάν (θα είναι) με το ευρώ ή προσωρινά χωρίς το ευρώ: Την ερώτηση αυτή μπορούν να την απαντήσουν μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες. Επίσης είναι ξεκάθαρο: Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα αβοήθητους».

BILD: Ακόμη και εάν οι Έλληνες την Κυριακή πουν Όχι στις μεταρρυθμίσεις;
Σόιμπλε: «Η πρόταση, για την οποία η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να κάνει το δημοψήφισμα, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να περιμένουμε πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση στην Αθήνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ποιες συνέπειες θα έχει αυτό. Και μετά οι Έλληνες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων. Αυτές όμως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εντελώς νέα βάση μετά τη λήξη του προγράμματος και υπό δύσκολες οικονομικές προϋποθέσεις. Θα διαρκέσει οπωσδήποτε κάμποσο χρονικό διάστημα...».

BILD: Και μετά θα ξεκινήσει το τσίρκο από την αρχή;
Σόιμπλε: «Εάν θα υπάρξει ένα τέτοιο ελληνικό αίτημα, θα το εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Και εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το Ευρωγκρούπ θα συμφωνήσει να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις. Πριν θα πρέπει να αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Βουλή. Μόνο τότε θα έχουμε το δικαίωμα να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις».

BILD: Δηλαδή για το τρίτο πακέτο βοήθειας!
Σόιμπλε: «Η συζήτηση γίνεται για ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την ξεκάθαρη βασική αρχή: Υποστήριξη μόνο για πραγματική ανταπόδοση. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά γνωρίζω ήδη από τώρα: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες. Και αυτό επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί δραματικά».

BILD: Ο πρόεδρος της EΕ Επιτροπής Γιούνκερ είναι και προσωπικά απογοητευμένος. Εσείς επίσης;
Σόιμπλε: «Λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κύριος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας ολόψυχα ένθερμος Ευρωπαίος. Για αυτόν τον λόγο και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η κρίση. Αν αυτό οι πολιτικά υπεύθυνοι μπορούν να το εκτιμήσουν ή όχι – μερικές φορές έχουμε διαφορά απόψεων σε αυτό το θέμα».

BILD: Υπολογίζετε για τις επόμενες ημέρες μια κατάρρευση τραπεζών στην Ελλάδα;
Σόιμπλε: «Οι τράπεζες έχουν κλείσει προσωρινά. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή παρακολουθεί την κατάσταση. Ακόμη και αν θα προκαλείτο μια κατάρρευση μεμονωμένων τραπεζών, η δυνατότητα να "μεταδοθεί η ασθένεια" είναι σχετικά συγκριτικά χαμηλή. Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήδη αρκετά επιφυλακτικά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο».

BILD: Για αρκετές εβδομάδες έχετε διεξάγει έναν απίστευτο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Σκεφτήκατε μερικές φορές σε όλη αυτή τη διάρκεια: Αρκετά επιτέλους;
Σόιμπλε: «Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν τέσσερις φορές στις Βρυξέλλες. Μερικές φορές απλώς κουραζόμαστε. Αλλά μετά επανακτούμε τις δυνάμεις μας και λέμε: Πρέπει να συνεχίσουμε κατά κάποιον τρόπο».

BILD: Σε όλες αυτές τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων σκεφτήκατε ποτέ για μια στιγμή να παραιτηθείτε;
Σόιμπλε: «Λόγω της Ελλάδας; Όχι. Ούτε μία φορά...».

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news