facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα 7,16 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα

Δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ενέκριναν οι 28 ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντομπρόφσκις, χρήματα στήριξης αναμένεται να έχουν εκταμιευθεί έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πληρωμή ενός ομολόγου που λήγει, συν τους τόκους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα χρήματα θα εκταμιευθούν έως και σε δυο δόσεις και θα χρησιμοποιηθούν και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ, ύψους 2 δισεκ. ευρώ. 

Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για ένταξη στο τριετές πρόγραμμα στήριξης του μηχανισμού ESM.

Παρά τη διάρκεια του δανείου, οι εταίροι στοχεύουν σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, πιθανώς εγκαίρως για την αποπληρωμή άλλου ομολόγου, 3,2  δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ, στις 20 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Διαφορετικά, οι εταίροι έχουν προαναγγείλει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενδιάμεσης χρηματοδότησης για τη χώρα μας.

Το δάνειο-γέφυρα θα δοθεί από τον παλιό μηχανισμό διάσωσης EFSM, ο οποίος καλύπτεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι απλά από τα 19 μέλη της ευρωζώνης. Ως εγγυήσεις για τα κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε πως από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση επιστρέφει στην Αθήνα και φεύγει πλέον από τις Βρυξέλλες, που σημαίνει πως αρχίζουν ξανά και οι έλεγχοι της τρόικα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΔΩ

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news