facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Με 230 «ναι» υπερψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Συνολικά 230 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, 63 καταψήφισαν (διαφωνούντες ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) και 5 δήλωσαν «παρών». 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και 5 δήλωσαν «παρών». Ο συνολικός αριθμός των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε καθώς στην προηγούμενη ψηφοφορία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 39. Πιο ηχηρή διαφοροποίηση ήταν αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στη σημερινή ψηφοφορία ψήφισε «ναι», αν και στην προηγούμενη είχε ψηφίσει «όχι». Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές (απουσίαζαν ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ και ο Κυριάκος Χαρακίδης από το Ποτάμι).

Κάποιοι βουλευτές που είχαν ψηφίσει «παρών» άλλαξαν επίσης στάση προς το θετικότερο. Έτσι η Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής (Παρών στο άρθρο 1 και Ναι στο άρθρο 2). Επίσης ο βουλευτής Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης, που είχε ψηφίσει «παρών» ψήφισε «Ναι» επί της αρχής «παρών» στο άρθρο 1 και «ναι» στο άρθρο 2. Θετική ψήφο έδωσαν και οι βουλευτές Ηλείας, Δ. Μπαξεβανάκης και ο Καρδίτσας Ν. Μιχαλάκης, οι οποίοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά «παρών».

«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου Αλεξάνδρα Τσανάκα. «Παρών» ψήφισαν οι: Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Τζήκα - Κωστοπούλου Δανάη, Κασιμάτη Ειρήνη, Λέβα Βασιλική



Στο άρθρο 1 για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: «Ναι» ψήφισαν 225 βουλευτές, «όχι» 63, «παρών» 10. Στο άρθρο 2 για την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τις τράπεζες 231 ψήφισαν «ναι», 60 ψήφισαν «όχι» και 7 δήλωσαν «παρών».

«Το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι νομίζω σαφές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά από τις διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχή ψηφοφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα». «Ποιες διαδικασίες είναι αυτές και πώς θα κυλήσουν είναι θέμα του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για όλα αυτά τα ζητήματα», εξήγησε.



Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως με τη σημερινή υπερψήφιση «έγινε το δεύτερο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαπαιτούμενων μέτρων». «Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στην διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ ταυτοχρόνως θα στραφεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η ανθρωπιστική κρίση», είπε και πρόσθεσε: «στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας και τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος».



«Οι διαφορές δεν κλονίζουν τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξερχόμενος της Βουλής. «Οι διαφορές είναι μέσα στα πλαίσια του καταστατικού και της νόμιμης λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους», είπε και πρόσθεσε: «Αυτές οι διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Δεν είναι αχίλλειος πτέρνα μας. Η διαφορετικότητα είναι ζωντάνια, είναι δύναμη για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς προκειμένου να πάει μπροστά».

Κυβερνητικές πηγές: Τέλος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Σήμερα είναι η τελευταία φάση που έρχονται στη Βουλή νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εφεξής θα ακολουθείται η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι παρά τη φημολογία που καλλιεργείται δεν απαιτούνται νέα προαπαιτούμενα. Επισήμαιναν ότι μετά την αποψινή ψηφοφορία για τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις, ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία – μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ανέφεραν ότι σε αυτό το διάστημα αναμένονται νομοθετήματα που δεν σχετίζονται με τη συμφωνία, και τα οποία θα κινούνται στους τέσσερις άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με συνεργάτες του την περασμένη Τρίτη - άξονες στους οποίους, όπως είπε, θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, έκαναν αναφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news