facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Στα 15,9 δις οι ανάγκες των τραπεζών

Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Επισημείνει ωστόσο ότι αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο τρόπος χειρισμού του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και τα ευρήματα των stress tests της ΕΚΤ μπορεί να κάνουν τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης να μην είναι επαρκή.

Αυτό σημαίνει ότι εάν σταματήσει να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς για τη διαχείριση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, ίσως τότε τα 25 δισ. ευρώ να μην είναι αρκετά. Βασική υπόθεση του οίκου είναι πάντως ότι η ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα συνεχιστεί, αν και επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα και υπάρχει περιθώριο να υιοθετηθεί σκληρότερη προσέγγιση.

Την ίδια στιγμή, πρόταση ώστε να υπάρξει άμεσα μια αρχική «ένεση» κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, πριν από τα stress tests του φθινοπώρου, ζητά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγέ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο κλάδος και να φύγει οριστικά εκτός πλάνου ένα κούρεμα μεγάλων καταθέσεων -όπως συνέβη στην Κύπρο.

Το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων απέκλεισε κατηγορηματικά ωστόσο ο επικεφαλής τςη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την διάρκεια κλειστού, ανεπίσημου δείπνου, όπου συμμετείχαν οι κεντρικοί τραπεζίτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» φέρεται να είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ημερησία.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news