facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

WSJ: Ομοφωνία και ψήφο σε κοινοβούλια απαιτεί η παράταση

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις έναντι της παροχής επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα στη σημερινή τους συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.
Το πρώτο βήμα στο επονομαζόμενο «Plan B» των πιστωτών πιθανότατα θα είναι η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να αποτραπεί ένα bank run, σημειώνουν οι αξιωματούχοι, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Κύπρου.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η WSJ, σε αντίθεση με την Κύπρο, που επέβαλε τους ελέγχους αυτούς στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη.
Το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού πακέτου διάσωσης λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 1,5 δις. ευρώ στο ΔΝΤ. Η αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος που θα κατέληγε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει μικρή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όμως, όπως επισημαίνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η παράταση αυτή απαιτεί ομόφωνη απόφαση και από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και υπερψήφιση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει λόγο ως προς το αν δέχεται περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό και ανατροπές στις συντάξεις και την φορολογία, ως αντάλλαγμα για βοήθεια, όμως ορισμένοι αξιωματούχοι εγείρουν ερωτήματα ως προς το αν θα συνεχίσει να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα η τρέχουσα πρόταση των πιστωτών, ακόμα και αν το δημοψήφισμα βγει υπέρ της παροχής επιπλέον βοήθειας.
Τα σχόλια διαφόρων υπουργών που λένε ότι τάσσονται κατά της συμφωνίας έχουν υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των πιστωτών ως προς το αν η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα που συνοδεύουν τη διάσωση.
«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μια προσφορά που δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι... ήρθε η ώρα για το Plan B», σχολίασε ένας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει η WSJ, ευρωπαϊκοί θεσμοί –συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και της Κομισιόν- και πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια για μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη τουλάχιστον από το 2012, όμως τα σχέδια αυτά δεν έχουν συζητηθεί ποτέ από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί. Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χωρίς όμως οι υπουργοί να συζητούν λεπτομέρειες.
Μεγάλο μέρος αυτού που θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες προστατεύονται από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων τους τελευταίους μήνες με τα έκτακτα δάνεια από την ΤτΕ, όμως η παροχή αυτών των δανείων μπορεί να σταματήσει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αν υπάρξει ανησυχία ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον φερέγγυες.
Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης θα έχει συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πιθανότατα για να ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όμως αρκετοί διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών είχαν ταχθεί κατά της επιπλέον παροχής ELA στις ελληνικές τράπεζες ακόμα και πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κατά το παρελθόν τονίσει πως η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει νομική βάση για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και για παρεμπόδιση της πρόσβασης των πολιτών στα χρήματά τους και για τον λόγο αυτό θα απαιτούνταν να ψηφιστεί νέα νομοθεσία από το ελληνικό κοινοβούλιο.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news