facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC-»

Η S&P υποβάθμισε την Δευτέρα κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας σε "CCC-" από "CCC", με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της S&P, το αρνητικό outlook σημαίνει πως μπορεί να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση σε "SD" μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (distressed exchange).
"Χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες" σημειώνουν. 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ ανέρχεται στο 50%. 
Εκτιμά ακόμα ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις πληρωμές χρέους και την συμμετοχή στην ευρωζώνη. 
Για το 2015 ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5%. 
«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις επιπτώσεις για τον τραπεζικό της τομέα και την οικονομία από μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία, βλέπουμε τώρα πως μια πιθανότητα να βγει τελικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που κατά την γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.
Όσον αφορά την μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η S&P διευκρινίζει ότι αν και δεν θα χαρακτηριστεί χρεοκοπία με βάση τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης, αποτελεί νομικά ένα συμβάν χρεοκοπίας με βάση την συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 ανάμεσα στην Ελλάδα και τον EFSF.
Προσθέτει ωστόσο, πως το βασικό σενάριο παραμένει ότι τους επόμενους μήνες, ο EFSF δεν πρόκειται να κάνει άμεσα απαιτητά τα 130,9 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news