facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Πού διαφωνούν Αθήνα και δανειστές (pdf)

Σημαντικά ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων και να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι απορρίπτουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από το 5σέλιδο κείμενο των παρατηρήσεών-αντιπροτάσεων των θεσμών, που αποκάλυψε η «Wall Street Journal».

Στο μέτωπο-κλειδί του ασφαλιστικού, οι πιστωτές απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, από την οποία η Αθήνα αποσκοπούσε να εισπράξει 370 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016, και συστήνουν την προσαρμογή της δομής εισφορών όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στο μοντέλο του ΙΚΑ, από 1η Ιουλίου 2015.

Ταυτόχρονα, ζητούν σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022, αντί για το 2025 που ήθελε η Αθήνα.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν ακόμα μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά, 6% αντί για 5% που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

Ζητούν ακόμα την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους έως τα τέλη του 2017, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020.

Τα μεγέθη αυτά είναι κρίσιμα, με δεδομένο ότι οι εταίροι μένουν αμετακίνητοι στους δικούς τους στόχους για εξοικονόμηση 450 με 900 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και 1,8 δισ. για το 2016, τα οποία κενά θα πρέπει να καλυφθούν με εναλλακτικά μέτρα.

Στο «αγκάθι» του ΦΠΑ, οι θεσμοί θέλουν βασικό συντελεστή το 23%, στο οποίο όμως θα πρέπει να ενταχθεί και η εστίαση. Ωστόσο, δέχονται την υπαγωγή των ξενοδοχείων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο μεσαίο συντελεστή του 13%, και συμφωνούν για πρώτη φορά στην ύπαρξη ενός χαμηλού συντελεστή 6%, όπου θα βρίσκονται φάρμακα, βιβλία και θέατρα (αλλά όχι το ιατρικό υλικό).

Επιπλέον, σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή, οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση όλων των εκπτώσεων στον ΦΠΑ, και στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία επιχειρήσεων, οι πιστωτές απορρίπτουν την αύξηση του φόρου επί των νομικών προσώπων στο 29% που προτείνει η Αθήνα, και αντιπροτείνουν πιο ελαφρύ συντελεστή 28%. Ζητούν όμως παράλληλα την 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα, αρχής γενομένης από το 2016.

Στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, οι εταίροι ζητούν τον διπλασιασμό της σχεδιαζόμενης περικοπής, από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι δανειστές αφαίρεσαν πλήρως από την ελληνική πρόταση για φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια) και τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G, τα οποία με βάση το ελληνικό πακέτο θα απέφεραν 610 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Όλο το έγγραφο της «Wall Street Journal» ΕΔΩ (αγγλικά)

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news