facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πανούσης: Αναγκαίος o ανασχηματισμός αν διαφωνήσουν υπουργοί με τη συμφωνία

«Στη δημοκρατία, όλες οι ειρηνικές συγκεντρώσεις πρέπει να επιτρέπονται. Δεν μπορούμε να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να λέμε ότι η μία συγκέντρωση είναι των καλών και η άλλη είναι των κακών. Όλοι θέλουν το καλό της πατρίδας -χαίρομαι πολύ που επανέρχεται ο όρος πατρίδα, είχα να τον ακούσω χρόνια, ιδίως από την Αριστερά-, και της Τετάρτης και της Πέμπτης και της Κυριακής και της Δευτέρας, μια χαρά είναι οι συγκεντρώσεις» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Ερωτηθείς για πιθανή συμφωνία με τους εταίρους και τις αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «προφανώς προτιμώ κάποια συμφωνία από μη συμφωνία» και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να ακουμπήσει κανείς μισθούς και συντάξεις. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχεις τριάμισι χρόνια για να διορθώσεις με την πολιτική σου, άρα με τη διακυβέρνησή σου, όλα τα κακά της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, θα παίξει μια ζαριά όλη την ιστορία, αν χάσει τη διαπραγμάτευση θα πάει σε μια πιθανή έξοδο ή ρήξη ή οτιδήποτε άλλο, όπου δεν θα έχεις και την ευκαιρία να αποδείξεις πώς λειτουργεί μία αριστερή κυβέρνηση».

Ακόμη, κ. Πανούσης ανέφερε πως «θα ήθελα να ακούσω μια ολοκληρωμένη πρόταση από όσους τάσσονται υπέρ της ρήξης», καθώς «το "θα φύγουμε" δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα της δραχμής ή του διπλού νομίσματος ή ό,τι άλλο φανταζόμαστε. Έχει να κάνει και με την εθνική πλευρά του θέματος. Δηλαδή, φεύγουμε από τα ευρωπαϊκά ταμεία που στηρίζουν το μεταναστευτικό, αλλιώς θα είχε βουλιάξει η χώρα. Φεύγουμε από τα ΕΣΠΑ, φεύγουμε από τι ακριβώς; Κι αν φύγουμε, πού πάμε; Τι θες να κάνεις ακριβώς;».

«Αν άκουγα όλο το πακέτο, πάλι θα ήμουν αντίθετος εγώ, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε μια πλήρης πρόταση», τόνισε λέγοντας: «Η πρότασή τους μου φαίνεται ότι δεν είναι ολοκληρωμένη, είναι εστιασμένη στο νόμισμα. Τι σκέφτονται ακριβώς; Δεν είναι ζαριά ούτε είναι ηρωικό και πένθιμο τραγούδι που θα τραγουδήσουμε πέφτοντας στον γκρεμό. Αν, δηλαδή, υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν αντέχουν, δεν θέλουν, διαφωνούν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που θα υπάρξει, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός».

Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται για το έργο του είπε: «Έχουν δίκιο σε μια λογική "μην κουβαλάς νερό στο μύλο των διαφορετικών". Λογική που οδήγησε στη Σοβιετική Ένωση, δηλαδή σε αυταρχικά καθεστώτα. Δεύτερον, δεν έχουν δίκιο, διότι εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να τα πω μέσα στα όργανα.

» Τρίτον, θεωρώ τον εαυτό μου έναν ακαδημαϊκό που πρέπει να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και τέταρτον, γιατί νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται η κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή βοηθάω τον πολίτη που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον άλλο πού αμφιταλαντεύεται, να δει μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Δεν λέω ότι όλα αυτά πού λέω είναι σωστά. Η κριτική που κάνω είναι στην ουσία στήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, διότι επισημαίνω τα αρνητικά.

» Και στο υπουργικό, και στις συγκεντρώσεις, συνεδριάσεις οργάνων που καλεί ο πρωθυπουργός τους αρμόδιους υπουργούς, όλα αυτά τα έχω πει και δεν είναι και εύκολες οι απαντήσεις να μου δώσουν...

» Είναι δυνατόν να εμφανίζονται βουλευτές και να με βρίζουν με χαρακτηρισμούς; Ή εγώ πρέπει να έχω κάνει λάθος, και ο πρωθυπουργός πρέπει να με διώξει, ή αυτοί έχουν κάνει λάθος, και θα πρέπει να διωχθούν, εντός εισαγωγικών. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε όλοι. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτή η στιγμή, αλλά η στιγμή θα έρθει, μετά τη διαπραγμάτευση, στο τέλος -που όλοι ελπίζουμε να είναι αίσιο και υπέρ του ελληνικού λαού- και θα γίνει εκκαθάριση του τοπίου. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόεδρο της Βουλής απάντησε «Δεν έχω τίποτα να πω για την πρόεδρο της Βουλής. Ό,τι είχα να πω, το είπα. Εκεί τελειώνει ο διάλογος».

Πάντως ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη στήριξη, φαντάζομαι, και του ΣΥΡΙΖΑ και της πλειοψηφίας, αλλά και μεγάλη εμβέλεια μέσα στην ελληνική κοινωνία. Το πολιτικό σύστημα, εκτός του κ. Τσίπρα, είναι σε αστάθεια, άρα έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να ξεκαθαρίσει τις θέσεις, τους όρους, τα όρια και τους κανόνες.

» Ούτε οι εκλογές ούτε τα δημοψηφίσματα λύνουν το πρόβλημά μας. Θα είχαν νόημα να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία, μια συμφωνία που να στηρίζεται στις δικές μας προτάσεις, ώστε να μην έχει και την αίσθηση του μνημονίου, ότι μας την επιβάλανε, αλλά να εμείς κάναμε τις προτάσεις και μετά, εφόσον υπάρχουν πάρα πολλές διαρροές εκεί και τεθεί ένα ζήτημα δεδηλωμένης, όχι ακριβώς συνταγματικής, αλλά κοινοβουλευτικής, να πας σε εκλογές, έχοντας αλλάξει το τοπίο.

» Αυτοί που δεν σε ψήφισαν, δεν μπορεί να ανήκουν στο κόμμα και αλλάζεις τους όρους του παιχνιδιού. Εκεί, πράγματι οι εκλογές έχουν ένα νόημα. Τώρα, υπάρχουν κάποιοι τύποι, επειδή έκαναν τρεις πορείες και δύο καταλήψεις είναι αριστεροί -κι εμείς που είμαστε 35 χρόνια στην πιάτσα και δεν τα πιάσαμε και δεν συνεργαστήκαμε και δεν είχαμε καμία διαπλοκή κι έχουμε σταθερές απόψεις και ιδέες για το τι είναι Αριστερά στην Ελλάδα και πώς πρέπει να δράσει, εμείς είμαστε ύποπτοι. Ε, μην συγκρίνουμε τα πάντα με τα πάντα, δεν βοηθά σε τίποτα».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «3.200 άτομα μπήκαν το Σαββατοκύριακο. Δεν μπορεί να λυθεί. Η Ευρώπη δεν θέλει να συμπαρασταθεί, δεν δίνει λύσεις. Διότι όλο το πρόβλημα είναι να αναχαιτιστεί το κύμα στην Τουρκία. Αν αυτή τη στιγμή αναμένουμε 100.000 να μπουν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή χτίζουμε μια ολόκληρη πόλη, αν το δείτε έτσι, και είναι 50% πρόσφυγες και 50% μετανάστες.

» Δεν έχει τελειωμό αυτό. Αν φύγουν 200 και 300 χιλιάδες από τα παράλια και έρθουν εδώ, θα τελειώσει το κράτος και όχι η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό. Να ξέρετε ότι το μεταναστευτικό είναι μεγαλύτερη βραδυφλεγής βόμβα από τα οικονομικά μας. Δεν λύνεται... είναι τέτοιες οι ροές που δεν λύνονται, ούτε με Δουβλίνο ή Σένγκεν... πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή, η λύση είναι να φεύγουν ταχύτατα από τα νησιά. Εν πάση περιπτώσει, θα βρούμε λύση με έναν τρόπο, να παραμένει ένας διαχειρίσιμος αριθμός στο νησί».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου και το «Δημοκρατικό Κόμμα» σημείωσε: «Έντιμος και συνετός άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι το εγχείρημα ήρθε σε λάθος στιγμή. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άνθρωποι και δεν μπορεί να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, να μαζευτεί ξανά η Κεντροαριστερά με αυτά τα πρόσωπα.

» Η Κεντροαριστερά απορροφήθηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν οι κινήσεις του κ. Τσίπρα ως ηγέτη τα επόμενα χρόνια ανοίξουν τη βεντάλια, δεν θα χρειάζεται Κεντροαριστερά. Αν αντίθετα την κλείσουν, θα χρειαστεί. Αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί με τέτοιους όρους».

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news