facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

FT: Tο τελεσίγραφο Μέρκελ και Ολάντ σε Τσίπρα

Στην αναζήτηση λύσης έστω και στο «παρά πέντε» αποσκοπούσαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος και ενημέρωσε και το κυβερνητικό συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, «Ολάντ και Μέρκελ μετέφεραν τελεσίγραφο στον Τσίπρα» υποστηρίζοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησαν από την έλληνα πρωθυπουργό να εμφανιστεί στην Σύνοδο Κορυφής με πρόταση που θα έχει συμφωνηθεί τις επόμενες ώρες από τα τεχνικά κλιμάκια Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο ηγέτες εξήγησαν στον κ. Τσίπρα ότι στην Σύνοδο Κορυφή δεν μπορεί πρακτικά να γίνει διαπραγμάτευση και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς.

Φαίνεται μάλιστα να του επισήμαναν πως σε αυτή την φάση το ζήτημα του χρέους μόνο ως γενική σημείωση θα μπορούσε να τεθεί.

«Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Πάντως, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο κ. Τσίπρας με τους Ολάντ – Μέρκελ εκτιμούσαν ότι η συζήτηση έχει φθάσει στην πιο σοβαρή της φάση και επέμειναν πως η ελληνική πλευρά διατηρεί υψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης του χρέους. Αναφορικά δε με την παράταση, τόνιζαν ότι δεν αποτελεί πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, ωστόσο μπορεί να προκύψει. Σε μια τέτοια περίπτωση – ανέφεραν – ενδεχομένως από τις επόμενες κρίσιμες συναντήσεις να προκύψει μίνι – συμφωνία.

Μια συμφωνία για την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατόν» επιθυμούν η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ


Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί «μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Η κοινή θέση» της Ρώμης και του Παρισιού είναι «να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Κρίσιμη Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της διαπραγμάτευσης, κάτι που μαρτυρά και μόνο το γεγονός πως ορίστηκε για τις 20:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, της οποίας μάλιστα θα προηγηθεί και Eurogroup, στις 13:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Χουλιαράκη έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί αργότερα σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news