facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Καμμία συμφωνία για την Ελλάδα - Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εκτιμήθηκε η κατάσταση, αλλά «δυστυχώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» και «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει». 

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Οι θεσμοί, προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, χρησιμοποίησαν τα δύο αυτά είδη ευελιξίας , αλλά λίγα μέτρα της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ότι είναι ικανοποιητικά και οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν.

Στείλαμε ισχυρό σήμα να υπάρξουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και κάλεσε την χώρα να αδράξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία».
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «φθάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι αν δεν πληρωθούν οι τρεις δόσεις στο τέλος του μήνα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όσον αφορά στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. 

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ έκαναν λόγο για προβλήματα στην επικοινωνία (miscommunication) με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσαν ότι η εμπλοκή των τελευταίων δύο εβδομάδων προέκυψε διότι μετά το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ δεν ήρθαν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. 

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στον ελληνικό λαό ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι πολίτες στην Ελλάδα δικαιούνται μια αξιόπιστη και δίκαιη συμφωνία για ένα διατηρήσιμο οικονομικό μέλλον. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ» είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» και σχολίασε ότι θα απαιτηθούν αξιόπιστα μέτρα, αναδιάρθρωση του κράτους, του δημοσίου τομέα και της οικονομίας. Στις προϋποθέσεις μια βιώσιμης πορείας μέσα στο ευρώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων την «ύπαρξη πολιτικών που είναι προετοιμασμένοι να πουν την αλήθεια στο λαό», προχωρώντας έτσι σε μια ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε: Περιμένουμε. Οι Θεσμοί έχουν συντάξει πολύ λογικές προτάσεις που αποτελούν ξεκάθαρη χαλάρωση των προηγούμενων διευθετήσεων όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Ντόναλτ Τούσκ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ενώ επληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί Eurogroup πριν την Σύνοδο της Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news