facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Έφυγε μόνος του ο Βαρουφάκης ή τον έδιωξαν;

Οικειοθελώς φαίνεται ότι αποχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και όχι έπειτα από προτροπή του Γερούν Ντάισελμπλουμ από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως υποστήριξε νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, που παρακολουθούσε από κοντά τις διαβουλεύσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν συμφωνούσε με τη δήλωση που θα ετοίμαζαν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών και, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποχώρησε πριν τη λήξη των διαβουλεύσεων, στις 18:13 ώρα Ελλάδος.

Πριν φύγει από το Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε από νομικό της ευρωζώνης σχετικά με τις νομικές επιπλοκές που συνάδει η μη συμμετοχή στη δημιουργία της κοινής δήλωσης.

Ενδιαφέρον είναι ακόμα το γεγονός πως η μετέπειτα άτυπη συνάντηση των 18 υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών, δεν έχει επαναληφθεί στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μαρτυρία του υπαλλήλου της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και η δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, πάντως, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εξήγηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που, κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως του ζητήθηκε να φύγει από τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ίδια κοινοτική πηγή δηλώνει «έκπληκτη» με την κατάσταση, καθώς έγιναν αρκετές απόπειρες συμβιβασμών από τους θεσμούς, αλλά και πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, καθώς και υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, που δεν έγιναν δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτάθηκε η θέσπιση φορολογίας στον τομέα της ναυτιλίας, που δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, όπως και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%, που επίσης δεν έγινε δεκτή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news