facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ διακόπτει τον ELA»

Υπό το φόβο ότι ένα κράτος της ευρωζώνης ίσως εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο τέλος Ιουνίου 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν θέλει να αποφύγει μία χρεοκοπίοα που θα την βγάλει εκτός ευρώ. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μεταξύ των πολιτικών ηγετών, καθώς και μεταξύ των 19 κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, που μαζί με τα στελέχη της ΕΚΤ ενέκρινα τη ρευστότητα 83 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, συμπληρώνει το πρακτορείο.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στις συνομιλίες αυτών των ομάδων δήλωσαν στο Reuters, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονται να σταματήσουν τον ELA προς την Ελλάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με μία κάποια ελπίδα συμφωνίας, θα ήταν τρελό από πλευράς ΕΚΤ να διακόψει τον ELA. Εάν όμως η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε μία πηγή.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι «μία διακοπή του ELA και μία επιβολή ελέγχου κεφαλαίων είναι θέμα χρόνου».

Οπως σχολιάζει το Reuters, «η προοπτική μίας διακοπής της στήριξης από την ΕΚΤ ανησυχεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να καταλήξει σε μία συμφωνία με την ευρωζώνη και με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ - την ώρα που το bank run συνεχίζεται- η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι αναπόφευκτη».

Reuters/ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news