facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Οι Βρετανοί δεν θέλουν Brexit

Οι Βρετανοί θέλουν να μείνουν στην ΕΕ. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών έχει φτάσει η δημόσια υποστήριξη των πολιτών της Βρετανίας για την παραμονή στην ευρωπαϊκή ένωση ενώ ήδη ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από τρία κόμματα σχημάτισαν ομάδα για να διεξάγει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI, που έδειξε πως το 66% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, δημοσιεύτηκε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει τα σχέδια του για να τροποποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Κάμερον που βρέθηκε χθες στην Σλοβακία, όπου συνομίλησε με τον Τσέχο και τον Σλοβάκο ομόλογο του για το θέμα, έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2017 και έχει δηλώσει πεπεισμένος για τη διασφάλιση παραχωρήσεων που θα επιτρέψουν στην Βρετανία να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ.

Στην δημοσκόπηση της Ipsos οι πολίτες ρωτήθηκαν: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της ΕΕ;». Η εταιρεία ανέφερε πως το 66% των 1.005 ενηλίκων που ρωτήθηκαν απάντησε «ναι», το 22% «όχι» και το 12% απάντησε «δεν ξέρω». Πάντως σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση οι περισσότεροι Βρετανοί (σε ποσοστό 57%) δεν έχουν την πεποίθηση πως ο Κάμερον θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Το 1975, την τελευταία φορά που η Βρετανία διεξήγαγε παρόμοιο δημοψήφισμα, τα 2/3 των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει την παραμονή της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Η Ipsos ανέφερε πως την τελευταία φορά που η δημόσια υποστήριξη για την ιδιότητα μέλους της ΕΕ ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν 24 χρόνια πριν, το 1991, πριν από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μετονόμασε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε «Ένωση».

«Η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ αυξάνεται από πριν από τις εκλογές (του Μαΐου) και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, ακόμη και αν κάποιοι θα προτιμούσαν μια λιγότερο πολιτική ένωση» δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας της δημοσκοπικής εταιρείας.

«Ωστόσο, η Ευρώπη σπανίως βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων και κατά την περίοδο της κρίσης της Ευρωζώνης το 2011, εκείνοι που επιθυμούσαν την αποχώρηση από την ΕΕ είχαν το προβάδισμα, οπότε μια άλλη κρίση θα μπορεί να αλλάξει ξανά τις στάσεις» πρόσθεσε.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news