facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το βέτο Σόιμπλε στη συμφωνία

«Τορπίλισε» μια παρ’ολίγον συμφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, απορρίπτοντας και θέτοντας βέτο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση να παρέμβει ο ESΜ και να διευκολύνει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και για την οποία το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, η αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,6 δισ. η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με δάνειο του ESM το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023. Επίσης προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ , που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου να εξαγοραστούν κι αυτά - μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και εδώ για το 2023. Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν νομοθετηθεί τα συμφωνημένα μέτρα και έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα μέρος τους (πχ ΦΠΑ).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που εμπλέκεται στην διαπραγματεύσεις «ο Β.Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα προς την ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA , θέτοντας ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην ενημέρωση Τύπου έστειλε επίσημο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να παρατείνει την αποπληρωμή των δόσεων αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου. «Η Ελλάδα», όπως είπε, «θα μπει σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος μιας αναπτυγμένης χώρας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την ώρα που οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είχαν διακοπεί ξεκαθάρισε ότι για «το ΔΝΤ δεν υπάρχουν τελεσίγραφα , εργαζόμαστε», όπως είπε, «στην λογική του δούναι και λαβείν».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news