facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Εκκληση από τραπεζίτες για συμφωνία

Ψυχραιμία συστήνουν στους καταθέτες οι τραπεζίτες υπογραμμίζοντας πως πρέπει να εξαντληθούν και τα τελευταία λεπτά του διαπραγματευτικού χρόνου προκειμένου να εξαχθούν σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα ως προς την πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνεχείς εμπλοκές στις συζητήσεις της Αθήνας και των θεσμών και καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει κλείνοντας το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, όταν και συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την συμφωνία.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να υπογράψει μία συμφωνία όσο οδυνηρή κι αν είναι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τον γκρεμό.

Με κομμένη την ανάσα

«Το μαξιλάρι ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.Αρκεί, αλλά όχι για πάντα και εξαρτάται από τις όποιες πιθανές εκροές», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άνοιξε την ρευστότητα του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από την ημέρα που επέστρεψαν στον ELA οι ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες επισημαίνουν πως το ποσό ήταν υψηλό καθώς οι εκροές καταθέσεων από τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ. "Μην συγχέουμε το ύψος του ποσού με το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Το ποσό αφορά αποκλειστικά και μόνο το ύψος των εκροών", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη η Τετάρτη

"Μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη ο χρόνος είναι επαρκής για εξομάλυνση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει πάρα πολλά για να κρατήσει την χώρα μακριά από την χρεοκοπία", αναφέρει τραπεζίτης και προσθέτει: "Ακόμη και χωρίς συμφωνία πολλά θα παιχθούν στο Eurogroup της Πέμπτης".
Σύμφωνα, λοιπόν, με τραπεζικές πηγές εάν με την Τετάρτη δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περιμένει, όπως κάνει έως σήμερα, την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν θα αυξήσει τουλάχιστον σημαντικά το κούρεμα στα ενέχυρα.
Εξάλλου, προσθέτουν η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό όργανο και σίγουρα δεν θα τραβήξει το πιστόλι. Τώρα, το αν θα στείλει σήμα, δηλαδή αυξήσει σε μικρό ποσοστό 5% ίσως λίγο μεγαλύτερο, το haircut στα ενέχυρα με μία διάθεση προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, τουλάχιστον σήμερα.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news