facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Χωρίς συμφωνία στο χρέος δεν υπογράφουμε τίποτα!

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε νέα του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, κατηγορεί τους δανειστές ότι τορπιλίζουν τις συζητήσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Όσο μάλιστα αφορά στην από τους δανειστές κατατεθειμένη πρόταση, ο κ. Βαρουφάκης είπε «μια τέτοια πρόταση κάνει κανείς μόνο αν δε θέλει καμία συμφωνία». Όλες τις προσεγγίσεις που είχαν επιτευχθεί μετά από μήνες διαπραγμάτευσης, οι δανειστές τις «πήραν πίσω» με την υποστήριξη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, είπε ο Έλληνας υπουργός. Τώρα ζητούν ακριβώς ό,τι ζητούσαν και στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «μεγάλες υποχωρήσεις». Προσφέρει για παράδειγμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, «στου οποίου την επίδραση» δεν πιστεύει o κ. Βαρουφάκης, «μόνο και μόνο για να πλησιάσουμε στις θέσεις τους». Επιπροσθέτως η ελληνική πλευρά πρότεινε «μία αύξηση στο ΦΠΑ, η οποία είναι πολύ προβληματική» για την ελληνική οικονομία. Θα προσπαθήσει, είπε ο υπουργός, «να μείνει αισιόδοξος μέχρι την τελευταία στιγμή», αλλά τώρα πρέπει «να κινηθεί η άλλη πλευρά».

Ταυτόχρονα επέκρινε τους δανειστές για το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεχτεί καμία πρόταση για μακροπρόθεσμη λύση της ελληνικής κρίσης ούτε έχουν καταθέσει κάποια δική τους. «Δεν θέλουμε ούτε ένα επιπλέον ευρώ για το ελληνικό κράτος. Όμως προτείνουμε να αναδιανεμηθούν τα χρέη μεταξύ των τριών θεσμών της Τρόικα», είπε ο Βαρουφάκης. Θα έπρεπε δηλαδή τα χρέη της ΕΚΤ να μεταβιβαστούν στον ESM και οι τόκοι και οι αποπληρωμές που θα προκύψουν εκεί να προσδεθούν από το 2021 και μετά στην οικονομική ανάπτυξη.

Χωρίς μια τέτοια αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», είπε ο Βαρουφάκης. Απλώς θα αναβαλλόταν το Grexit για το 2021 και καμία επιχείρηση δεν επρόκειτο να επενδύσει. Χωρίς λοιπόν μια λύση σε αυτά τα ερωτήματα «δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία», είπε. Η κυβέρνησή του «έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο» και αυτό δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και την κατάσταση που επικρατεί στο κρατικό χρέος.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news