facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Τσίπρα έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει του αυριανού Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), αντί για τις 18:00, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στόχος της συνάντησης των τριών ηγετών ήταν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας- ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ είπε πως στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» -όπως την χαρακτήρισε- προσφορά των δανειστών.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών.

Πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σημασία έχει το συνολικό πακέτο μας συμφωνίας και δεν φτάνει μόνο η χρηματοδότηση.

«Πρέπει και το πρόγραμμα να μην ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολλά τα σενάρια στο τραπέζι» και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο».

Τονίζουν, δε: «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία».

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news