facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Νέα διαμεσολάβηση ξεκινά ο Γιούνκερ

Τηλεφώνημα από τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πρέπει να αναμένει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr

Πηγές κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέρουν ότι παρά το ξέσπασμα του κ. Γιούνκερ χθες, το οποίο έγινε για να ενημερωθεί, όπως υποστηρίζουν, ο ελληνικός λαός ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό και η μείωση του ΕΚΑΣ δεν είναι καν μέρος του προβλήματος, ο κ Γιούνκερ θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια σήμερα για να πείσει τον κ. Τσίπρα να δεχθεί πρόταση της Κομισιόν.

Η πρόταση παραμένει, όπως μας ανέφεραν οι πηγές, στο τραπέζι και εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να φέρει τα εναλλακτικά μέτρα που θα γεφυρώσουν το χάσμα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.

Στο τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει λόγος και για απομόνωση της Ελλάδας, καθώς το κλίμα δυσπιστίας εντός της ΕΕ διευρύνεται. Ακόμα και η Γαλλία έχει αρχίσει να χάνει της υπομονή της.

Ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ χθες, καθώς και με την Αγγελα Μέρκελ η οποία επιμένει να παραπέμπει στους θεσμούς για περαιτέρω συζητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα, ως έχουν σήμερα είναι τα εξής:

1. Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.

2. Δώδεκα μέλη του Eurogroup είναι πλέον κατά της όποιας ευνοϊκότερης επίλυσης του ελληνικού θέματος. Χθες στη συνάντηση των πέντε προέδρων στις Βρυξέλλες το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος με αποτέλεσμα να παραμείνει το «κενό στις διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του Eurogroup ίσως αναλάβει να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση (χειρότερη από αυτή της Κομισιόν) τίποτα, όμως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

3. Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

4. Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από την διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν το ρόλο του Γ. Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.

5. Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.

6. Στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα. Από default μέχρι και Grexit.

7. Υπάρχει σχέδιο για το χρέος και πηγές αναφέρουν ότι είναι εις γνώση του Αλ. Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μεγάλη επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. Όμως η όποια αναφορά επί του θέματος στην συμφωνία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επανάληψη της δέσμευσης της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

8. Κανένα κράτος της ΕΕ δεν είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί ότι κυβέρνηση χώρας που έλαβε τόση μεγάλη βοήθεια κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για διαφωνίες που οι ψυχραιμότεροι βλέπουν ότι εύκολα καλύπτονται με καλή θέληση. Φυσικά υπάρχει και μια μερίδα που δεν βλέπει με καλό μάτι την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως υπάρχει και η μερίδα που θεωρεί ότι εξαρχής η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν η έξοδος από το ευρώ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο αυστριακός καγκελάριος που συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα θα του ζητήσει να αποδεχτεί τις θέσεις Γιούνκερ. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του (που ανήκει σε άλλο κόμμα) κάθε άλλο παρά ασπάζεται τις απόψεις του φιλοέλληνα καγκελάριου...

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news