facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Σαμαράς: «Για ποιο “δημοψήφισμα” μιλάμε;»«Καλώ όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Πραξικόπημα που δεν θα περάσει» συνιστά για τη Νέα Δημοκρατία το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

Τις απόψεις του αυτές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκθέσει το μεσημέρι της Πέμπτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες προτίθεται να θέσει προ των ευθυνών του και να τον καλέσει να εξαντλήσει, όπως έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν, τις αρμοδιότητες του προκειμένου να συμβάλει στην παραμονή και στο ευρώ που, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, διακινδυνεύεται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.

Στη σκέψη ορισμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να επιχειρηθεί παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου διαδικασία συλλογής υπογραφών, έτσι ώστε με την κατάθεση πρότασης να αναβαλλόταν επί διήμερο η ψηφοφορία στη Βουλή για το δημοψήφισμα και να μην υπήρχε επαρκής χρόνος για να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

Τελικά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις, καθώς διατυπώθηκε ισχυρός αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο δεν κρίθηκε σκόπιμο η αξιωματική αντιπολίτευση να καταφύγει σε μια κοινοβουλευτική μεθόδευση που θα παρέτεινε τη δοκιμασία του ελληνικού λαού, ο οποίος έδειξε την ανησυχία του για τις «άφρονες», όπως τις χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κάνοντας ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, στα βενζινάδικα και στα σούπερ μάρκετ.

Στην απόφαση της ΝΔ μέτρησαν, κατά πληροφορίες, τόσο οι εξελίξεις του Σαββάτου στο Eurogroup όσο και η διστακτικότητα να ακολουθήσουν προς έναν τέτοιο τακτικισμό τα άλλα δύο κόμματα της «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης», δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο»

«Για ποιο “δημοψήφισμα” μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο τέως πρωθυπουργός κατά την ομιλία του που έγινε σε δύο δόσεις λόγω της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πραξικόπημα επιχειρήσατε, αλλά χωρίς αντικείμενο πλέον», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης και επικαλούμενος ότι «δεν υπάρχει πλέον παράταση του ελληνικού προγράμματος», ενώ «η διαπραγμάτευση έκλεισε» και «έβγαλαν την Ελλάδα από το δωμάτιο του Eurogroup, όπου συνεδριάζουν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών των Ευρωζώνης».

«Καλώ όλες τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει: «Καλούμε το λαό που επιμένει στο “Μένουμε Ευρώπη”, να εκφράσει καθημερινά με τρόπο ειρηνικό, με τρόπο ενωτικό, με τρόπο δημοκρατικό, αλλά και με τρόπο μαζικό και αποφασιστικό, την αντίθεσή του σε αυτό το πραξικόπημα».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup «δεν υπάρχει αντικείμενο στο δημοψήφισμα, πλέον. Έρχεται το Plan B. Κι εσείς εδώ συζητάτε ακόμα, αν θα δεχθούμε την τελευταία πρόταση από το Plan A». Και σχολίασε: «Έχω ακούσει για “επαναστάτες χωρίς αιτία”. Αλλά πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο, πρώτη φορά βλέπω».

«Η Ελλάδα δεν θα «αυτοκτονήσει» μαζί σας

Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε για «απίστευτη ασυναρτησία, φαιδρότητα, ακρισία και επιπολαιότητα», προειδοποιώντας την κυβέρνηση: «Τη χώρα -σας το λέμε εδώ, από τη Νέα Δημοκρατία, δυνατά - τη χώρα δε θα σας αφήσουμε να τη διαλύσετε». Σε υψηλούς τόνους ανέφερε: «Αφήστε τις ανοησίες περί δημοψηφίσματος. Παρωδία είναι. Προσχωρήστε στη συνεννόηση. Που σήμερα θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και αν δεν εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια σας, θα γίνει και χωρίς εσάς. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ. Η Ελλάδα δεν θα «αυτοκτονήσει» μαζί σας. Δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ο ελληνικός λαός…».
Ο πρόεδρος της ΝΔ θύμισε τα όσα περί «καταστροφής» και «πτώχευσης» έλεγε ο κ. Τσίπρας όταν επεχείρησε να κάνει δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και πιο πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών που προειδοποιούσε ότι το ερώτημα θα ήταν ευρώ ή δραχμή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα επιμένοντας ότι «η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει την χώρα εκτός Ευρώπης».
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο. Φέρατε απαράδεκτη συμφωνία και μας οδηγείτε συστηματικά σε έξοδο από την Ευρώπη», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός. «Έχετε οδηγηθεί σε τραγελαφική κατάσταση και οδηγείτε την πατρίδα μας σε θεσμική παρωδία».
Θέτοντας το ερώτημα αν όσοι ζητούν από τον κόσμο να ψηφίσει «Όχι», μπορούν να εγγυηθούν ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και σε ποιο νόμισμα, συμπλήρωσε: «Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτό που μεθοδεύετε είναι το “λόμπι της δραχμής”. Κι αυτούς πραγματικά εκπροσωπείτε. Δικό τους σχέδιο πραγματικά υπηρετείτε. Αυτοί θα κερδίσουν μόνο. Αυτοί θα πλουτίσουν απότομα, σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, για την ελληνική κοινωνία συνολικά, όμως, αυτό θα είναι αληθινός Αρμαγεδδώνας, μια βιβλική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης».

«Το “Όχι” σημαίνει ότι χρεοκοπούμε άμεσα»

Ρώτησε επίσης τον κ. Τσίπρα γιατί δεν λέει ο ίδιος το «Όχι» στους δανειστές και κρύβεται πίσω από τον ελληνικό λαό», για να δώσει την εξής απάντηση: «Γιατί γνωρίζετε ότι το “Όχι” σημαίνει ότι χρεοκοπούμε άμεσα. Κι αυτό δεν το αντέχετε. Και ξέρετε ότι δεν έχετε εντολή γι’ αυτό από τον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, το φοβάστε. Και έτσι, σέρνετε τον λαό να αποφασίσει εκείνος ένα “Όχι”, χωρίς να του λέτε τι σημαίνει. Γιατί αυτό ακριβώς σχεδιάζατε εξ αρχής: Να σύρετε τον λαό σε έξοδο από το ευρώ. Για να ικανοποιήσετε την ιδεοληψία σας, βλάπτετε ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι το κόμμα του, εφόσον γίνει το δημοψήφισμα, θα ψηφίσει «ναι». Όπως είπε «ψηφίζουμε “ναι” στην Ευρώπη.

Γιατί αν συμβεί το αντίθετο, τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Θα χάσει ο λαός μας πολλά και δεν θα μπορεί μετά να διορθώσει το τεράστιο σφάλμα που θα έχει γίνει».

Επεσήμανε ακόμη ότι η συμφωνία που έχει προτείνει η ίδια η κυβέρνηση είναι «το χειρότερο Μνημόνιο», καθώς «περιέχει οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το mail Χαρδούβελη». Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που σήμερα καταγγέλλετε, κ. Τσίπρα. Μέχρι σήμερα το πρωί δύο προτάσεις υπήρχαν στο τραπέζι: Η πρόταση των δανειστών και η πρόταση η δική σας. Αν έχετε το θάρρος, βγείτε στον ελληνικό λαό να υπερασπιστείτε τη δική σας πρόταση».

Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, και στρέφοντας για μια ακόμη φορά τα βέλη στον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα γίνετε πολύ σύντομα ένα παρελθόν που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται, κ. Τσίπρα. Αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει Ελλάδα και αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης».


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news