facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ντράγκι: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και αυτό δεν είναι πάντα λάθος άλλων

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι δραματική, όμως σε περίπτωση που σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη της η ΕΚΤ έχει πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να διαχειριστεί την επακόλουθη κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σημαίνουν απαραίτητα πως υπεύθυνοι είναι πάντα άλλοι, κι όχι η ίδια η Ελλάδα.

Η μπάλα στην Ελλάδα, δεν είναι πολιτικός θεσμός η ΕΚΤ

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως «η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία και θα πρέπει να κάνει «τα επόμενα βήματα», υιοθετώντας τη θέση που έχουν ήδη λάβει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμφανίστηκε μετρημένα καθησυχαστικός για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επαναβεβαιώνοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες εφόσον οι είναι «φερέγγυες» και διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν η Φρανκφούρτη θα σταματήσει την παροχή ELA σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πληρώσει τα χρέη της προς τους επίσημους πιστωτές αυτό το καλοκαίρι, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως δεν θέλει να εικοτολογήσει για ενδεχόμενο μη πληρωμής. Προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έγκαιρη πληρωμή όλων των υποχρεώσεών της.

Συμπλήρωσε πως το Ευρωσύστημα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με 118 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 66% του ελληνικού ΑΕΠ, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό βοήθειας σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος σε ολόκληρη την ευρωζώνη,

Στο πλαίσιο αυτό, αποσαφήνισε πως η όποια απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανήκει αποκλειστικά στο Eurogroup και στα κράτη-μέλη, όχι στην Ευρωτράπεζα.

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός», είπε, διαχωρίζοντας τη στήριξη της ΕΚΤ από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις της σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και με βάση τους κανόνες της», συμπλήρωσε.

Παρά ταύτα, επισήμανε πως χρειάζεται να υπάρξει «πολύ σύντομα» μια «γερή και σε βάθος συμφωνία» για την Ελλάδα, συμφωνία που θα διασφαλίζει μεν την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά συνάμα θα είναι «δημοσιονομικά βιώσιμη» και θα λύνει τα εναπομείναντα προβλήματά του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Χρειάζεται νέο πακέτο για την Ελλάδα

Πέρα όμως από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ούτως ή άλλως επιπλέον χρηματοδότηση.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εκταμίευση των δόσεων του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε περίπου 16 δισ. ευρώ προαπαιτεί διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, και κάλεσε τους εταίρους να λύσουν το ζήτημα.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news