facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αργά το βράδυ της Κυριακής οι ελληνικές προτάσεις στις Βρυξέλλες

Εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις


Σενάρια "δια παν ενδεχόμενο" προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες καθώς για μια ακόμη φορά η αργοπορία αποστολής προς τους Θεσμούς μιας πρώτης δέσμης ιδεών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί εκνευρισμό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του protothema.gr μέχρι χθες το βράδυ η κυβέρνηση δεν είχε στείλει τις προτάσεις της - παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις - με αποτέλεσμα να προκληθεί αγωνία στους εταίρους και για μια ακόμη φορά κλίμα καχυποψίας για το κατά πόσο η Ελλάδα "επιζητά μια πραγματική λύση".

Τελικά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως οι ελληνικές προτάσεις που ακόμη δεν είχαν φτάσει στους Θεσμούς θα έφταναν αργά το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση μουδιασμένα αλλά και με επιφύλαξη για το τελικό κείμενο υποδέχθηκαν κύκλοι της Ευρώπης τις μέχρι στιγμής διαρροές από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το σχέδιο της χώρας μας, το οποίο θα τεθεί αύριο προς συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες παρά τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι και την συγκεκριμένη ώρα (23.00) καμία πρόταση δεν έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες από την χώρα μας.

Αρμόδια πηγή των Θεσμών, τονίζει στο protothema.gr, πως «αναμένουμε μέσα στο βράδυ, ακόμα και ίσως, τα μεσάνυχτα, την τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος από την μεριά των τριών Θεσμών είναι η σύγκλιση, ενώ σε ανώτατο επίπεδο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr., συζητήθηκε και το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, είναι δύσκολο η ελληνική μεριά, να καταφέρει να πάρει ρητή δέσμευση για το θέμα αυτό, με εισηγήσεις να αναφέρονται περισσότερο στην εκπόνηση «οδικού χάρτη» που θα προσδιορίζει την συζήτηση του ανοιχτού αυτού θέματος.

Οι δηλώσεις Ξυδάκη

Το αρνητικό διμερές κλίμα επέτειναν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη πως "η Ελλάδα με δραχμή 200 χρόνια μεγαλούργησε" καθώς θεωρήθηκε πως "ναι μεν ο πρωθυπουργός επιδιώκει συμβιβασμό όμως διαφαίνεται πως δεν είναι μόνο το κόμμα, αλλά και η ίδια του η κυβέρνηση που προβάλλουν εμπόδια".

Το μήνυμα που ξεκάθαρα λοιπόν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στέλνει είναι πως "δεν έχει μείνει πια καθόλου χρόνος" και πως η ελληνική πλευρά πρέπει να "τελειώνει".

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πλευρές εκ μέρους των Θεσμών, στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πάρει επάνω του όλη τη διαπραγμάτευση με τη σύμφωνη γνώμη και του σημερινού κυβερνητικού συμβουλίου, κάτι για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει την Κομισιόν.

Παράλληλα υπάρχει δέσμευση πως οι προτάσεις θα σταλούν έως σήμερα το απόγευμα (το αργότερο το βράδυ) ώστε να υπάρξει επεξεργασία μέχρι το κρίσιμο αυριανό Eurogroup. Η αργοπορία όμως που εκ νέου σημειώνεται επιτείνει τον εκνευρισμό με αποτέλεσμα ήδη να εκπονούνται από τους δανειστές σενάρια για κάθε περίπτωση, ακόμη κι αυτή της ρήξης. "Είμαστε προετοιμασμένοι πως η διαπραγμάτευση ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί αύριο. Το κρίσιμο όμως πρόβλημα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα προχωρήσουμε στην μεθαυριανή ημέρα" αναφέρουν πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες απεύχονται να παραταθεί η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης καθώς "μέχρι τότε κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα".

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news