facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δεύτερες σκέψεις στη ΝΔ για την κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup στη ΝΔ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι αν προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας μπορεί να παραταθεί η δύσκολη κατάσταση για την χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

Νωρίτερα, συγκλίνουσες πληροφορίες ήθελαν τη ΝΔ να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του δημοψηφίσματος και ξεκινήσει η ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθεί η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να ματαιώσει η λήψη της απόφασης για δημοψήφισμα. κι αυτό διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής εφόσον υποβληθεί πρόταση μομφής υπογεγραμμένη από 50 βουλευτές οι εργασίες της Βουλής διακόπτονται σε εκείνο ακριβώς το σημείο και είτε έπειτα από δύο μέρες, είτε άμεσα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν από χθες και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αντιθέτως από το Ποτάμι διευκρινίζουν ότι δεν εμπλέκονται σε μια τέτοια συζήτηση. Λίγο πριν τις 20:00, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούσαν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών αλλά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφ' όσον τελικώς η πρόταση δυσπιστίας προχωρήσει.

Εάν κατατεθεί η πρόταση μομφής, πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συζήτηση για το δημοψήφισμα θα «παγώσει» για τρείς έως πέντε ημέρες, ανάλογα με το αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επί της προτάσεως μορφής ή μετά από δύο ημέρες όπως της δύνεται η δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία επι της προτάσεως μορφής προηγείται και διαρκεί εως τρείς ημέρες όταν και λήγει με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής:

'Αρθρo 142:Πρόταση δυσπιστίας


1. H Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τoν ελάχιστο απαιτούμενα αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και ορίζονται με ανάλογη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news