facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο Λαφαζάνης ανακοίνωσε ρύθμιση οφειλών, αλλά η ΔΕΗ... δεν το ξέρει

Μπορεί να ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας ότι οι καταναλωτές μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά, ώστε να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού, ωστόσο στην εξυπηρέτηση πελατών δεν το γνωρίζουν...

Πολίτες, που έχουν επικοινωνήσει με τον πενταψήφιο αριθμό της ΔΕΗ (11770), για να κάνουν αίτηση στο διακανονισμό, ωστόσο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ στην εξυπηρέτηση πελατών δηλώνουν ότι ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί για το νέο πρόγραμμα, ούτε έχει σταλεί κάποια εγκύκλιος.

Εκτιμούν πως, ίσως τις επόμενες ημέρες, θα λάβουν ενημέρωση και μέχρι τότε ισχύει το προηγούμενο σχέδιο.

Θυμίζουμε ότι από σήμερα θα ξεκινούσε η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση όσων νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιθυμούν να αποπληρώσουν με δόσεις -εντόκως- τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.

Αυτό που απαιτείται είναι ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ, τα οποία υποβάλλονται στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά (11770), θα λαμβάνουν με sms την απάντηση για τον αριθμό των δόσεων και ύστερα με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων, ενώ μειώνεται κατά το ήμισυ το ποσό της προκαταβολής.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, όπου ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές).

Οι δόσεις αυξάνονται κατά πολύ, σε σύγκριση με το ισχύον πρόγραμμα, έως 36 μηνιαίες δόσεις και εξαρτάται από το ύψος της οφειλής, την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη (σύνολο οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεις χαμηλή και στη μέση τάση), το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού.

Μέχρι σήμερα, προβλέπονταν οκτώ δόσεις για τους οικιακούς και τέσσερις έως έξι για τις επιχειρήσεις. Για την υψηλή τάση, όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.

Επίσης, οι δόσεις αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

- Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.

- 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.

- Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.

- Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.

- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων.

Στόχος, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, είναι να γυρίσει σελίδα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει η Επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τους πελάτες σε νέα βάση.

Ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε και μείωση του κόστους ρεύματος, δηλώνοντας ότι η Επιχείρηση και το υπουργείο σύντομα θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφίστηκε ομόφωνα απο το ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς λύνει το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ και θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρος Καραλάζος, από το 1,9 δισ. περίπου που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση, το 1,2 δισ. είναι από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση και τα υπόλοιπα από τη μέση τάση.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, χαιρέτισε το πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην κρίση.

Οπως τόνισε, το νέο σχέδιο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή.

Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν ήταν δημόσια η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να κάνει η Επιχείρηση αυτή τη διευκόλυνση και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο το αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news