facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αντιπολίτευση προς κυβέρνηση: Βρείτε λύση τώρα!

Εντείνεται η ανησυχία στην αντιπολίτευση όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μετά και το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup. Και μπορεί λίγο-πολύ να αναμενόταν ότι στο Λουξεμβούργο δεν θα έβγαινε «λευκός καπνός», έχοντας εμμέσως προαναγγελθεί από πολλές πλευρές, ωστόσο οι δηλώσεις των ξένων αλλά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών καταδεικνύουν ότι το χάσμα ακόμα είναι αγεφύρωτο και η άμμος στην κλεψύδρα φτάνει στο τέλος.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα στη ρήξη», διαμηνύουν η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και στελέχη των οποίων συμμετείχαν χθες στην μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Κοινή πεποίθηση των τριών κομμάτων είναι ότι, έστω την τελευταία στιγμή, μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία να σταθεροποιηθούν μετά από μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

«Επώδυνα μέτρα»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί στη μεγενη πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τη Δευτέρα θα κληθεί να απαντήσει σε μια μορφή τελεσιγράφου από τους εταίρους. Κάθε μέρα που περνά, υποστηρίζουν στη Συγγρού, κάνει τη θέση της Ελλάδος ακόμα πιο δύσκολη και την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. «Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ότι είχε εξασφαλίσει ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και θα επιβαρύνουν τον κόσμο με πολύ επώδυνα μέτρα», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, προασπιζόμενος τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το τελευταίο διήμερο, αφενός με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη και αφετέρου με non paper που κυκλοφόρησε το γραφείο τύπου της ΝΔ, δίνεται έμφαση στο ζήτημα του χρέους, το οποίο τις επόμενες μέρες -εφόσον επιτευχθεί τελικά η συμφωνία- αναμένεται να κυριαρχήσει στην κόντρα με την κυβέρνηση. «Τη συμφωνία για το χρέος που θέλει ο Τσίπρας, την έχουμε πετύχει από το 2012», υπογραμμίζει η Συγγρού, η οποία θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σε ενδεχόμενη σύγκλιση, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά μια πιθανή σχετική αναφορά στο τελικό κείμενο.

Ο Αντώνης Σαμαράς χθες, στην πρώτη κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε σε δραματικούς τόνους για τις εξελίξεις, εξέφρασε το φόβο του ότι η ρήξη μπορεί να μην έρθει από ατύχημα αλλά από προκαθορισμένη ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως κόκκινη γραμμή της ΝΔ την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σήμερα, συνεχίζοντας τις περιοδείες του, θα μιλήσει στα Τρίκαλα, αύριο θα βρεθεί στο Βόλο, ενώ για τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις και η Σύνοδος Κορυφής εκείνης της μέρας μάλλον θα τον κρατήσουν στην Αθήνα.

Κόκκινες γραμμές της κοινωνίας

Στο Ποτάμι επιμένουν ότι ακόμα και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία αυτής και εγκαλούν την κυβέρνηση για τη συνεχή ολιγωρία της και για αποτυχία της στη διαπραγματευτική της τακτική. Τα λάθη που έχουν γίνει, θεωρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι πολλά και μεγάλα, όμως αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να βρεθεί μια λύση «για να γλιτώσουμε τα χειρότερα».

Ως πιθανό σενάριο, βλέπει μια μικρή συμφωνία η οποία θα ακολουθηθεί ύστερα από κάποιο διάστημα σε μια μεγαλύτερη συμφωνία.

Αφήνοντας αιχμές ιδίως κατά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, και συνεχίζοντας τη «βεντέτα» με τον Πάνο Καμμένο, ανέφερε σε συνέντευξή του:

«Αν ο Αλ. Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μια λύση, αν εξαρτάται πάρα πολύ η καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές». Όσον αφορά τις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως «δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι κόκκινες γραμμές σε αυτόν, με ενδιαφέρουν οι κόκκινες γραμμές της κοινωνίας».

«Βρείτε τα ως τη Δευτέρα»

Μία μέρα μετά την επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νέα της ιδιότητα, η Φώφη Γεννηματά , μέσω του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει το πλειοψηφικό μήνυμα των πολιτών που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα απαιτώντας την παραμονή στην ευρωζώνη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα που κατεγράφη στο eurogroup», ενώ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αναγκαιότητα της συμφωνίας και στις ακραίες τοποθετήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους δίνοντας λύση ως τη Δευτέρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος πάντως να προβλέπει ότι ακόμα και αν έρθει η συμφωνία, τα μέτρα θα είναι εξαιρετικά σκληρά για τους πολίτες.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news