facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: Εφικτή μια συμφωνία αν δείξει θέληση και η Ελλάδα

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος, μιια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι εφικτή, αρκεί να δείξει θέληση και η Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της στη γερμανική βουλή, επισημαίνοντας ότι στόχος του Βερολίνου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως υπογράμμισε.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ, δήλωσε η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στην γερμανική βουλή, η οποία διακόπηκε από αποδοκιμασίες που προέρχονταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αν όσοι κρατούν τα ηνία στην Ελλάδα, μπορούν να επιδείξουν θέληση, μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», σημείωσε η Α. Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες:

«Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα - και για την κατάσταση στην Ελλάδα - πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή 'βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια'. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

«Η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά οι μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν»

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι «βρισκόταν σε έναν καλό δρόμο, αλλά (ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη.

Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της» τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε:

«H Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Αυτό αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς». Η Ευρώπη έχει γίνει πιο ισχυρή, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι «μέσα σε όλα όσα κάναμε για τις χώρες σε κρίση, είχαμε πάντα μπροστά μας το σύνολο».

«Το θέμα είναι να εστιάσουμε σε όλα αυτά τα οποία τα τελευταία χρόνια κατέστησαν το ευρώ πιο δυνατό έναντι κρίσεων, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης και οι παροχές έναντι αντιπαροχών», επανέλαβε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε ως κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό νόμισμα:

«Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα ήταν και είναι πάντα συμβολική της ενότητας στην Ευρώπη», σημείωσε η Α. Μέρκελ.

Μεταρρύθμιση της ΕΕ

Αναφερόμενη στην μεταρρύθμιση ΕΕ και ευρωζώνης, σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν βαθύτερη ενσωμάτωση της ευρωζώνης, χωρίς αλλαγές στην συνθήκη προς το παρόν, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας δεν θα καταπιαστεί με τα μεταρρυθμιστικά αιτήματα της Βρετανίας, αλλά θα ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ να εξετάσει το θέμα.

Σε λίγες ώρες ξεκινά στο Λουξεμβούργο η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για συμφωνία.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news