facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ολη η επιστολή Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες

Δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σημειώνει ότι το ερώτημα αφορά αποκλειστικά το θέμα της έγκρισης ή απόρριψης της πρότασης των θεσμών και δεν δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα θέμα συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, καταλήγει, η Ελλάδα αιτείται επανεξέταση του θέματος της παράτασης. Όπως σημειώνει «αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό σκοπό της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Ολόκληρη η επιστολή (σε μετάφραση):

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ

Όπως γνωρίζετε, κατά τους προηγούμενους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών – στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου στο Εurogroup –, αναφορικά με το πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας της Αθήνας.

Στις 27 Ιουνίου 2015, μία πρόταση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή, ώστε την Κυριακή στις 5 Ιουλίου 2015 να διεξαχθεί δημοψήφισμα το οποίο θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί ή όχι τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων.

Προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, το οποίο θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να λάβει αυτήν την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία κατέθεσε – στις 27 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση του Eurogroup – αίτημα για επέκταση του Βασικού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Βοήθειας (MAFA) για την περίοδο ενός μηνός από την ημερομηνία λήξης του και μετά. Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν τη Δευτέρα, στις 6 Ιουλίου 2015, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας, αμέσως μετά και σε εναρμόνιση με την απόφαση του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Αυτή η απόφαση – σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε – οδήγησε σε σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτές τις προτάσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αποδοχή του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί στο τέλος με τους θεσμούς. Επιπροσθέτως, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται αποκλειστικά στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει ούτε ευθέως ούτε πλαγίως οποιοδήποτε ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως αφοσιωμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω, η κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο ζήτημα και να υποστηρίξει την αναθεώρηση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης με σκοπό την αποδοχή του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλλει στον κοινό μας στόχο, να επιτύχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, ώστε να εξασφαλίσουμε δημοσιονομική, χρηματοδοτική και πιστωτική σταθερότητα, η οποία θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ (στα αγγλικά)
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news