facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ερχονται τα ηλεκτρονικά «λαγωνικά» που θα ξετρυπώνουν αδήλωτα εισοδήματα

Σχέδιο για ελέγχους-εξπρές με την εφαρμογή μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην εφορία, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στόχος, είναι ο εντοπισμός και η αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και η άμεση είσπραξη των φόρων από το «μαύρο» χρήμα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, όπως γράφει η Ημερησία, συγκροτείται 14μελής επιτροπή για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ' έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος, προσδιορίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

Τέλος στο απόρρητο

Η επιτροπή θα ετοιμάσει και νομοθετική διάταξη με την οποία πρακτικά θα μπει οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών.

Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) του κάθε φορολογούμενου.

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο, ενώ θα «παγώνει» η διαδικασία παραγραφής.

Όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν.

Ο μαζικός έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών, θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα τα οποία «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα αλλά ακόμη και σε όσους διώκονται για φοροδιαφυγή.

Όλοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία της «εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων» πληρώνοντας φόρο μόλις 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news