facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ρωμανιάς: Η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού χρειάζεται μέτρα συμβατά μεταξύ τους

“Η χθεσινοβραδινή συζήτηση με τους θεσμούς, έχει πολύ δυσάρεστες, αν όχι οδυνηρές, πλευρές”.

Αυτό επισήμανε ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε:

“Με τα μέτρα που προτείνονται δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, “δεν εξασφαλίζεται με παρόμοια, εντελώς ευκαιριακά και περιπτωσιακά μέτρα, χρειάζεται μια συμβατή πολιτική, ένα πακέτο μέτρων συμβατών μεταξύ τους που να μπορεί να ανατρέψει τις δυσάρεστες εξελίξεις που ακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εδώ και αρκετά χρόνια”.

Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ ο κ.Ρωμανιάς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο δείκτης βιωσιμότητας για το σύνολο των 37 οργανισμών, που το καταβάλλουν “είναι ανεφάρμοστος στην πράξη, αλλά εάν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε μια μεγάλη μείωση, ανάλογα με το ταμείο, της τάξης από 35% έως και 80%”.

“Αυτός ο δείκτης βιωσιμότητας είναι καταστρεπτικός και δε μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Εμείς είπαμε, ότι αυτόν τον δείκτη θα τον καταργήσουμε”, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:

“'Ηδη έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής τροπολογίας, που θα καταθέσουμε εντός των ημερών στη Βουλή. Εύχομαι και ελπίζω οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο να μη δημιουργήσουν ανάχωμα και εμπλοκή στη διαδικασία αυτή”.

Διευκρίνισε δε, ότι “το συγκεκριμένο θέμα με τον δείκτη βιωσιμότητας δεν έχει συζητηθεί με τους θεσμούς, όλα πάνε καλά, κάναμε σχετικές αναλογιστικές προσεγγίσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν καταθέσαμε την τροπολογία επειδή δε θέλαμε να βαρύνουμε το κλίμα εν μέσω των διαπραγματεύσεων”.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μάλιστα, πρόσθεσε ότι “τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε και εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει εμπλοκή”.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Ρωμανιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα “καθώς ξεκινούμε με 2 .707.000 συνταξιούχους που έχουν τα δικαιώματά τους”.

Αναφορικά με το ζήτημα των ορίων ηλικίας, δε, ο ίδιος υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση κατάργησης πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

“Έχουμε διασφαλίσει ότι θα σεβαστούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα, κυρίως των μητέρων με ανήλικα παιδιά και των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά”, είπε, διευκρινίζοντας:

“Μένει να αποδεχθεί εντός των ημερών, όταν καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, να δούμε πως διαμορφωθούν οι σχετικές εξελίξεις", καθώς "μιλάμε για 300.000 άτομα περίπου, εκ των οποίων οι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι”.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news