facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

CNN: Η Ελλάδα ρισκάρει το μέλλον της στο ευρώ - Guardian: Δραματική κίνηση, που οδηγεί την Ευρώπη σε αγωνία - Daily Mail: Πιθανή η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή - Telegraph: Ουρές έξω από τις τράπεζες για τους Έλληνες μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα

Για μια απόφαση της κυβέρνησης που φαίνεται πως μπορεί να διχάσει τους Έλληνες, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, σε ένα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται χαρακτηριστικά πως η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Έλληνες, με τη διαφορά πως το διακύβευμα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, είναι πως η Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών της ή μιας πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα πιθανώς θα αναγκάσει την ΕΚΤ να άρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ένα «ναι» θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το πολιτικό κλίμα προσθέτει, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ιδίως εάν οι ουρές στα ATMs συνεπάγονται ένα bank run. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα τόσο στο δημοσίευμα του Bloomberg, όσο και σε αρκετά άλλα διεθνή μίντια, γίνεται εκτενής αναφορά και το σχετικό φωτορεπορτάζ για τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού: «Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, σχηματίστηκαν ορισμένες ουρές στα ATMs των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Σε ανάλογο τόνο κινείται και το CNN που γράφει πως η Ελλάδα ρισκάρει το μέλλον της, τη συμμετοχή της στο ευρώ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πετάει την πρόταση των δανειστών, διακυβεύοντας το μέλλον της χώρας στο ευρώ», σχολιάζει το CNN, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση βάζει ένα απότομο τέλος σε μία σειρά συζητήσεων με στόχο της εξεύρεση λύσης. «Αν η Ευρώπη δεν κάνει πίσω τις επόμενες ημέρες, η κίνηση σημαίνει σχεδόν με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη», συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Την ίδια ώρα το γνωστό πολιτικό-οικονομικό blog Zerohegde αναφέρεται στην πιθανότητα ενός bank run χρησιμοποιώντας μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από τις ουρές που σχηματίστηκαν ξημερώματα στα ΑΤΜς του protothema.gr και της Καθημερινής. Με τίτλο: Είναι 2 τα ξημερώματα και οι Έλληνες ξενυχτούν στις ουρές μπροστά στις τράπεζες, το Zerohegde επιχειρεί να συνοψίσει τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και καταλήγει γράφοντας: δείτε τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας.

Την ίδια στιγμή, από μια άλλη σκοπιά εξετάζει τις εξελίξεις το Fox News. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει ένα Grexit ή οτιδήποτε άλλο προκύψει, στο προφίλ της Άνγκελα Μέρκελ,  επισημαίνει πως ό,τι κι αν γίνει με την Ελλάδα, η Καγκελάριος Μέρκελ θα παραμείνει αλώβητη, όπως αλώβητη έμεινε και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των ευρωπαϊκών διασώσεων (βλ. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα) και της κρίσης στην Ουκρανία.

Ακόμα και τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, με την ελληνική περίπτωση να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, η Μέρκελ φαίνεται ικανή να βγει δυνατή, χαίρει μεγάλης δημοτικότητας κι έχει αποθησαυρίσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη χώρα της, κάτι που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι ηγέτες.

Η Καγκελάριος έχει πει επανειλημμένως ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ωστόσο οι ψηφοφόροι της μάλλον δεν θα της χρεώσουν μια αποτυχία αυτής της προσπάθειας γιατί "έχει αποκτήσει τον ρόλο της προστάτιδας ενάντια στην κρίση της Ευρωζώνης για πολλά χρόνια", αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa. "Η πλειοψηφία (των πολιτών) έχει την αίσθηση ότι κάνει ό,τι μπορεί κι αν δεν καταφέρει κάποιο αποτέλεσμα, πιθανότατα δεν θα είναι δικό της το λάθος", προσθέτει.

Με μια δραματική κίνηση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αγωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πως θα έπρεπε να εξαγγείλει δημοψήφισμα, αφού οι πιστωτές, στην προσπάθεια σύναψης συμφωνίας, τού πρότειναν πως πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στην Αθήνα, θα τεθούν προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό.


Daily Mail: Πιθανή η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή 
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί δημοψήφισμα για τους όρους του πακέτου διάσωσης που πρότειναν οι δανειστές στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν η χτυπημένη από την κρίση χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία, αλλιώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία.



Η συμφωνία διάσωσης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, γράφει η Daily Mail και προσθέτει πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή.

Πάντως, μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς ετοιμάζοντας ένα «Plan B», καθώς η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να «κλειδώσει» μια συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πριν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ήταν «προκλητικός», αφού διεμήνυσε πως η Αθήνα θα παλέψει για τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες δεν βασίστηκαν σε «εκβιασμό και τελεσίγραφα». Ο ίδιος την παρασκευή δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για τις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».


Telegraph: Ουρές έξω από τις τράπεζες για τους Έλληνες μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα
Η σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκάλεσε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, όπως γράφει ο Telegraph. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την ψηφοφορία που έχει προκαλέσει πανικό, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.



Το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι το κατά πόσον ή όχι η χώρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία που πρότειναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ερμηνεύεται ως μια στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου εκ μέρους του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Telegraph, ενώ σημειώνει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός το 2011, είχε προσπαθήσει να προτείνει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι Έλληνες από τα ξημερώματα του Σαββάτου συρρέουν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να βγάλουν τα χρήματά τους.

Μετά τη «δραματική κίνηση» του Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία συμφωνία στο τραπέζι, γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα «Σχέδιο Β», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και του ελέγχου κεφαλαίων. Οι πιστωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια σειρά από σενάρια έκτακτης ανάγκης, καθώς η «καταστροφή» στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανή στην αρχή της εβδομάδας. Capital controls και όρια στην πιστοληπτική δυνατότητα ίσως επιβληθούν και πριν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse.


Die Welt: Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός
Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο: «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά. «Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν, ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα. 

«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.


Bild: H Ελλάδα καταφεύγει στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!
Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο: «Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!" και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο: «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Το περιοδικό Der Spiegel έχει τίτλο: «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών».

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ‘ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ‘Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news