facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών προτείνει η ΤτΕ

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό 3,6 δις ευρώ σε ετήσια βάση, προτείνει εμμέσως πλην σαφώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρώντας ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν με «στοχευμένη επιδοματική πολιτική».

Με τον τρόπο αυτό, είναι σαφές πως θα προέκυπταν σημαντικές εξοικονομήσεις για τον προϋπολογισμό, συμβάλλοντας στις προσπάθειες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ αναφέρεται ότι οι διάφορες φοροαπαλλαγές οι οποίες ισχύουν σήμερα κοστίζουν στον προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και τη φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων.

Συγκεκριμένα, οι φοροαπαλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ, στον ΦΠΑ 970 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου), στη φορολογία κεφαλαίου 659 εκατ. ευρώ και στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι φοροαπαλλαγές χαρακτηρίζονται από μειονεκτήματα, όπως έλλειψη στόχευσης, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τη λήψη μέτρων από την πλευρά των δαπανών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συστάσεις εμφανίζονται σχεδόν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news