facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Βενιζέλος στη Βουλή: Γιατί είναι αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα

Τους λόγους που κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας το ΠΑΣΟΚ ανέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος για τη συζήτηση του δημοψηφίσματος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταστρατηγεί την ρητή απαγόρευση του Συντάγματος και δήλωσε ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή νομοθετικού δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά ζητήματα.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη διαδικασία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «δεν θα οδηγήσετε το λαό σε μία νέα εξαπάτηση και τη χώρα στο αδιέξοδο. Δεν θα λοιδωρήσετε το κεκτημένο της πατρίδας μας».

Τοποθετούμενος για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος αναρωτήθηκε «ποιο είναι το ναι ή το όχι; Τι του λέτε του λαού; Εμείς λέμε "ναι" στην Ευρωπη "ναι" στη σταθερότητα. Η Βουλή δεν θα περάσει το αίτημα αλλά τα πρακτικά θα έχουν γραφτεί».

«Τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός ένα κείμενο που είναι non paper;» συνέχισε την κριτική του ο κ. Βενιζέλος.

Όπως εξήγησε τα σχετικά θέματα με τη νομισματική ένωση είναι δημοσιονομικά και άρα απαγορεύονται από το Σύνταγμα. «Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος» συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό είχε πει τα εξης «αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει το δίλημμα, τότε η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη». «Αυτό θα είναι μία επικίνδυνη ζαριά για τη χωρα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε γιατί είναι αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα και είπε πως διαφωνεί πώς πρόκειται για εθνικό ζήτημα επαναλαμβάνοντας ότι το ερώτημα είναι είναι μία συμφωνία δημοσιονομικού χαρακτηρα.

«Θα ήταν έντιμο να θέσει ο πρωθυπουργός την δική του έντιμη συμφωνία των 8,5 δισ. ευρώ που ήταν το τρενάκι του φόνου μπροστά στην παιδική χαρά του μέιλ Χαρδούβελη» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Όλα αυτά είναι έναρξη πραξικοπήματος. Μη γελάτε. Δεν έχετε ιδέα για το πού μπλέκετε. Και οι Κάννες ήταν πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Απάντηση από Φίλη

Απαντώντας, ο κ Νίκος Φίλης επιχείρησε να αποδομήσει πολιτικά τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «ήταν μία ομιλία που συνχέει την ουσία με τον τύπο της αντισυνταγματικότητας. Εδωσε την εικόνα υπεκφυγών για το μείζον θέμα που είναι η αξίωση των δανειστών».

Υποστήριξε ότι «Δεν ισχύει το δημοσιονομικό, γιατί ο συνταγματικός περιορισμός αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο» και πρόσθεσε πως η πρόταση της κυβέρνησης «υπακούει στο άρθρο 44 παρ. 2 για κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό επικαλούμαστε».

Είπε ότι προκαλεί εντύπωση «Να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πραξικόπημα από τον Βενιζέλο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» ενώ υποστήριξε «πως μάλλον οι δικές του ενέργειες προσομοιάζουν σε αυτά».

«Εχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και δεν θα δημιουργήσει, όπως θέλει ο Ε. Βενιζέλος, προσχώματα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «ως προς το ανύπαρκτο ερώτημα απαντώ πως έχουμε υπαρκτό τελεσίγραφο των δανειστών. Ακόμη και αν το πάρουν θα είναι κόλπο. Το περιεχόμενο παραμένει και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες».

Ακολούθως, ο κ. Θόδωρος Φορτσάκης (ΝΔ) υποστήριξε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σχέδιο που θέλει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές ενώ αν αναρωτήθηκε «τι θα γίνει αν αύριο αλλάξουν 2 παράγραφοι της πρότασης; Θα μας ξανακαλέσετε; Και αν την αλλάξουν όλη την πρόταση; Τι θα γίνει αν μας πουν ότι ο χρόνος μας τελείωσε;».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα καθιστά άκυρο το ερώτημα που τίθεται και πως το πραγματικό εθνικό θέμα είναι «Θέλουμε ή όχι Ευρώπη. Απο την στιγμή που δεν το λέει ανοικτά τότε η πρόταση πάσχει».

Απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας ότι « Εχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσης του καθηγητού καθώς και στην συνείδηση που έχει γι αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την δυσαρέσκεια που προκαλεί στον λαό η λήψη μέτρων που η ίδια συμφώνησε με τους πιστωτές. Ας τολμούσε να φέρει την δική της που είναι παρεμφερής με αυτή των δανειστών».

Από την πλευρά του «Ποταμιού» η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη υποστήριξε ότι η συζήτηση επί της συνταγματικότητας ή όχι της πρότασης του δημοψηφίσματος εμποδίζει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. «Το να μετατραπεί κρίσιμο πολιτικό θέμα σε συνταγματικό ζήτημα είναι τακτική του πολιτικού συστήματος αλλά δεν κάνει καλό στο θέμα που συζητάμε» είπε και πρόσθεσε «Διατηρούμε συμπάθεια στις αιτιάσεις για την συνταγματικότητα αλλά δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που το αποφασίζουν. Για εμάς είναι η τεράστια πρόκληση που κρίνει ένα τεράστιο θέμα. Δεν είναι ώρα για να κρυβόμαστε. Να μην σέρνουμε τα πόδια μας επαναλαμβάνοντας διαδικαστικού τύπου. Δεν θέλουμε να πάρουμε φθηνούς πόντους εντυπωσιασμού. Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση ποιος αγαπά την πατρίδα του ή όχι ή αν υπάρχει κρυφό σχέδιο. Να πούμε ποιες είναι οι επιλογές της χώρας αυτή την ώρα».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news