facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Κλίμα «μη συμφωνίας» περιγράφει ο Βαρουφάκης

Ασυμφωνία σε όλα τα κρίσιμα σημεία που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμφθηκαν μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής  και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χάρη Θεοχάρη έδωσε ένα στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «εμείς δεν υπογράφουμε ασυνεπείς δημοσιονομικά και μισανθρωπιστικές συμφωνίες» ενώ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το 2015.

«Σήμερα μας ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει. Αυτό που έχει γραφεί για 1% πλεόνασμα για το 2015 δεν ισχύει» είπε και πρόσθεσε: «Όταν ζητούν 3,5% - 3% κατά μέσο όρο πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια στην βάση μιας υπόθεσης ότι θα έχουμε πάνω από 3% ρυθμό ανάπτυξης και παράλληλα ζητούν μέτρα 3% του ΑΕΠ  με αύξηση του ΦΠΑ εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε».


 

Τόνισε δε ότι αν η κυβέρνηση υπογράψει τώρα την συμφωνία και την πρόταση των εταίρων τότε «σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδω να μιλάμε για την συνέχιση της σκοτοδίνης». Σε άλλο σημείο ωστόσο τόνισε ότι «σε επίπεδο κορυφής – όχι σε επίπεδο κλιμακίων - έχουμε συμφωνήσει σε κοινό conditionality» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αντιμετώπιση του χρέους ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «το Brussels Group τελείωσε. Πλέον οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πολιτικό επίπεδο».

«Δεν ζητάμε κούρεμα του χρέους»
Επιπροσθέτως, περιέγραψε το κυβερνητικό πλαίσιο για βιώσιμη συμφωνία το οποίο όπως είπε στηρίζεται σε 3 πυλώνες: 

-         Μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση η περικοπή. Μεταρρύθμιση είναι δημιουργία συνθηκών για μειωση δαπανών και αύξηση βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος. Γι αυτό αγωνιζόμαστε με εταίρους όταν μας ζητούν 23% ΦΠΑ για ηλεκτρικό ρεύμα λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση.

-         Δεν ζητάμε κούρεμα. Από την πρώτη ημέρα η πρότασή μου είναι για μεταφορές χρέους. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι απλή και έχει στόχο να διαγραφεί το Grexit. Η πρότασή μας στην οποια δεν έχουν τολμήσει να κάνουν κριτική αλλά δεν την συζητούν προβλέπει: ότι τα 27 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ να μετακινηθούν προς το μέλλον ώστε να εξασφαλίσουμε επιλυση χρηματοδοτικού κενού και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.  Αυτό μπορεί να γίνει με νέο δάνειο από τον ESM. Το παθητικό πηγαίνει στον ESM με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη ωρίμανση 20-30 χρόνια.

-         Πακέτο επενδυτικό που θα ελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόσθεσε δε ότι οι τρεις παραπάνω όροι θα εξασφαλίσουν βιώσιμη συμφωνία που η «ανακοίνωσή της στην 1 Ιουλίου θα τελίωνε για πάντα το Grexit και την ελληνική κρίση. Γι αυτό παλεύουμε». 

«Το Brussels Group τελείωσε»
Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ευης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την λειτουργία και το κόστος του Brussels Group  είπε πως «έγιναν 17 μετακινήσεις κόστους 66 χιλ. ευρώ» για να επισημάνει πως « ήταν επένδυση στην επανάκτηση της αξιοπρέπειας».

Απευθυνόμενος δε προς την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είπε « Εσείς ποσο αποτιμάτε την αναξιοπρέπεια των υπουργών που περίμεναν έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου για να ανακριθούν από την τρόικα που δεν την εξέλεξε κανείς;».

Ο ίδιος αποκάλυψε και το παρασκήνιο των συνομιλιών του με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί από τις οποίες προέκυψε η λειτουργία του BG. «Προέκυψε μετά από 3ήμερη συζήτηση με τον κ. Μοσκοβισί. Όταν καταλήξαμε ο κ. Μοσκοβισί μου είπε: «αυτό που κάναμε ήταν πολύ καλό. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί πρέπει να συνομιλούν μόνο με υπουργούς».

Υποστήριξε τέλος ότι η λειτουργία του Brussels Group «τελείωσε έκλεισε. Αυτό το στάδιο τελείωσε και περάσαμε από την τεχνική στην πολιτική διαπραγμάτευση» ενώ σημείωσε πως κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «η τρόικα δεν πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα».

«Συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για αναδιάρθρωση των 27 δισ. ευρώ»
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως, παρά την απόσταση που φαίνεται να χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους, υπάρχει ήδη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, για να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να προχωρήσει στη συνέχεια η αναδιάρθρωση των 27 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος, στο συγκεκριμένο ποσό, που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που μπλοκάρει την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, είπε: «Μπορεί να γίνει με ένα νέο δάνειο 27 δισ. από τον ESM. Το παθητικό αυτό το αναλαμβάνει η Ελλάδα. Αλλά, ουσιαστικά πηγαίνει το παθητικό μας, χωρίς ούτε ένα νέο ευρώ για την ελληνική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ESM με χαμηλότερο επιτόκιο και ωρίμανση -maturity- εικοσαετίας και τριακονταετίας. Βέβαια, αυτό είναι νέο δάνειο».

Και προσέθεσε: «Είναι νέο δάνειο, αλλά εδώ είναι το θέμα της συμφωνίας και της διαπραγμάτευσης, κύριε Θεοχάρη, και το γνωρίζετε. Έχουμε ήδη συμφωνήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής, όχι σε επίπεδο θεσμών, σε κοινό conditionality, σε κοινούς όρους, για να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση αυτού του κομματιού του χρέους, που θα είναι θεραπευτικό για την Ελλάδα».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news