facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση συγκρίνει μέτρο-μέτρο τις προτάσεις των δανειστών στις 25 και 27 Ιουνίου

Σε ανάλυση, μέτρο προς μέτρο, της νέας πρότασης των Θεσμών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ημερομηνία 27 Ιουνίου, και συγκριτική της παράθεση με αυτήν της 25ης Ιουνίου, που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στο Eurogroup, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με νέο «non paper» που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα με το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία. Όπως βάζει τέλος και στα επιχειρήματα των οπαδών του NAI ΣΕ ΟΛΑ, οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών».

Και εξηγεί: Και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο, οι θεσμού ζητούν, μεταξύ άλλων: 

- Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση

- Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

- Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

- Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

- Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις

- Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

- Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό 

- Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

- Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ. 

- Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

- Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

- Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

- Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

- Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών 

- Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο

- Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

- Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.  

- Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

- Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

- Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

- Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την σχετική απόφαση του Eurogroup» λέει η κυβέρνηση.

Και καταλήγει: «Η μόνη διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου».

Η νέα πρόταση Γιούνκερ της 27ης Ιουνίου που δεν πήρε η Ελλάδα
Νωρίτερα, το... γάντι που της έριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση από την πλευρά των θεσμών, η οποία έχει ημερομηνία 27 Ιουνίου, επέλεξε να σηκώσει η ελληνική κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί μια απροσδόκητη κίνηση τόσο ουσίας όσο και εντυπωσιασμού από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει όλη την πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί, πριν η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα. 

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα πρότεινε στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έχει κατηγορήσει πολλές τον Αλέξη Τσίπρα πως παραπληροφορεί τους Έλληνες πολίτες για τις προτάσεις των εταίρων και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται τη Δευτέρα το μεσημέρι να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να αποδομήσει δημόσια τη ρητορική της ελληνικής πλευράς. 

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου οι βασικές διαφορές είναι δύο: 

- τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13%
- ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με «non paper», τονίζοντας:
Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο. 

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση- η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή; 

Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς.  


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news