facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Welt: «Παγιδευμένη» στην ελληνική διάσωση η Μέρκελ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας και η καγκελάριος είχαν υποσχεθεί στους πολίτες της Γερμανίας ότι δε θα υποστούν απώλειες από την Ελλάδα. Τώρα είναι πλέον προφανές ότι δε θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτήν την υπόσχεση, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα die Welt. Oι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να πιέσουν για σκληρότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η Αθήνα, αλλιώς θα πρέπει να υποστούν μεγάλες απώλειες.

«Εάν η ετήσια ανάπτυξη είναι μικρότερη 1% του αναμενομένου λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής πολιτικής και το πρωτογενές πλεόνασμα κυμανθεί στο 1,5%, δηλαδή 3% κάτω από τις προβλέψεις, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεχτούν μεγάλες απώλειες στις απαιτήσεις τους - αν θέλουν τουλάχιστον να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στο μέλλον», δήλωσε στη γερμανική Welt am Sonntag αξιωματούχος των Βρυξελλών που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Μόνο με επιμήκυνση των προθεσμιών και με χαμηλότερους τόκους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα, είπε ο ίδιος.

Εδώ και εβδομάδες έχουμε την ίδια ιστορία: Οι Έλληνες θέλουν μία κατά το δυνατόν μαλακότερη λύση στο θέμα του προγράμματος για το χρέος. Η Κομισιόν δείχνει να είναι υπέρ τους, ενώ το ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δείχνουν ανυποχώρητοι. Η Α. Μέρκελ, από την άλλη, θέλει να υπάρξει κάποια λύση. Η Ελλάδα της είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για να την αφήσει εκτός ευρωζώνης.

Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό. Και για το γεγονός φταίει σε μεγάλο βαθμό και η ίδια. Αυτή ήταν που πριν από λίγα χρόνια, ενάντια στις συμβουλές του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα. Τώρα η συμμετοχή αυτή έχει πια γραφτεί σε έγγραφα και συμφωνίες. Όμως το Ταμείο δεν είναι καθόλου πρόθυμο για φθηνούς συμβιβασμούς με την Αθήνα.

Για το ΔΝΤ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εάν η συμφωνία αποκλίνει από τους όρους του, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα προς τα κάτω, το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ προς τα πάνω, και η Αθήνα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια για να κλείσει τις τρύπες. Αυτην κάποιος θα πρέπει να την πληρώσει, και το ΔΝΤ πιστεύει εδώ και μήνες ότι αυτός πρέπει να είναι οι Ευρωπαίοι.

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την καγκελάριο. Διότι δεν είχε προβλέψει κάτι τέτοιο για τη θητεία της. Πολιτικά θα μπορούσε ίσως να αποδεχτεί κάποια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ίσως και μικρότερους τόκους, γεγονός που de facto είναι διαγραφή χρέους. Όμως, την άμεση, ονομαστική διαγραφή δεν μπορεί να τη σηκώσει η Α. Μέρκελ πολιτικά. Ακόμα κι αν, όπως λένε οι ειδικοί, είναι αναπόφευκτη, αφού η ελληνική οικονομία τώρα, λόγω του ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω, αναπτύσσεται με 1% μικρότερο ρυθμό κι έχει σαφώς μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εάν η ανάπτυξη καταλήξει 1% χαμηλότερα και το πρωτογενές πλεόνασμα 3% κάτω από τα προβλεπόμενα, τότε συσσωρεύεται μέσα σε πέντε χρόνια μαύρη τρύπα €40 δισ.», είπε ο Christian Schulz της Berenberg Bank. Το Βruegel, ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, πιστεύει ότι με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και με μικρότερους τόκους μπορεί να καλυφθεί ένα ποσό μόνο μέχρι €32 δισ.

Το υπόλοιπο θα πρέπει αναγκαστικά να καλυφθεί με διαγραφή χρεών. Κι εδώ δεν πρόκειται πια για εγγυήσεις, αλλά για ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία της Γερμανίας, εφιάλτης για την Α. Μέρκελ. Μόνο που αν η καγκελάριος θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιχνίδι, δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το σενάριο. Οι κανόνες του Ταμείου έχουν έτσι κι αλλιώς τεντώσει όσο περισσότερο γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Εάν οι κανόνες του ΔΝΤ παραβιαστούν, τότε πλήττεται η αξιοπιστία του. Θα είναι όλο και δυσκολότερο μετά να ζητά την τήρηση των συμφωνιών», είπε ο Axel Dreher του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Και αυτό θα μπορούσε να σπρώξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αγκαλιά των Κινέζων. Ήδη από το 2014 μαζί με τις άλλες χώρες των BRICS έχουν ιδρύσει ένα μίνι ΔΝΤ.

Όλες λοιπόν οι εναλλακτικές για την Άγκελα Μέρκελ δεν είναι καλές: Να εξασθενίσει λόγω Ελλάδας τη συνολική επιρροή της Δύσης στον κόσμο; Να ρισκάρει την αξιοπιστία της στους ψηφοφόρους λόγω της Ελλάδας; Να παίξει κορόνα-γράμματα την καγκελαρία, με το να προτείνει περαιτέρω άνευ όρων βοήθεια στην Ελλάδα; Αδύνατον. Η Α. Μέρκελ χρειάζεται μια συμφωνία, η οποία και να διατηρεί τη δική της αξιοπρέπεια και να παρέχει στον Α. Τσίπρα δισεκατομμύρια!

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news