facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Wall Street Journal: Οι 36 σελίδες του Βαρουφάκη μπέρδεψαν τους αξιωματούχους

Το έγγραφο των 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης, το οποίο μοίρασε σε κάποιους από τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, αναφέρει η The Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι τόνισαν πως τα αρχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και υπογραμμίζουν το «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης».

Το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της The Wall Street Journal, και παρουσιάστηκε από τον Γ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους.




Οι διαφωνίες για τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της που καθιστούν πιο εύκολη την απόλυση εργαζομένων, εμποδίζουν μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. 

Ενώ οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους θεσμούς που επιβλέπουν την συμφωνία διάσωσης, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές, οι διαφορές σε ακανθώδεις περιοχές παραμένουν μεγάλες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά του το CNBC εξηγεί τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Αυτά είναι:

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Οι διαφωνίες σχετικά με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας της στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις, γραμμές που η Ελλάδα δεν θέλει να διασχίσει, αλλά ίσως χρειαστεί αν θέλει να δεχτεί οικονομική βοήθεια.

Οι δανειστές απαιτούν από τη χώρα να προβεί σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, κάτι που η Ελλάδα δείχνει απρόθυμη να το κάνει, αφού ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Οι δανειστές ζητούν την εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας που θα διευκολύνουν την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Όμως και πάλι η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει κάτι τέτοιο αν και για τους δανειστές κρίνεται απαραίτητο, εάν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική.

Ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, είναι η επιθυμία της να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις που είχαν καταργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους υπάρχουν και ορισμένα σημεία που συμφωνούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό της είσπραξης φόρων, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά.

ΥΠΟΙΚ: Aλλη μία προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής προσπάθειας

Πάντως, ως άλλη μία προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής προσπάθειας χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το νέο, σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης και η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει ένα «πρώτο σχέδιο» (draft) το έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο υπουργός Οικονομικών το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

«Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group. Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και τονίζει πως όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, «θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες «αφορά στο ύψους του αποπληθωρισμού που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν».

«Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news