facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Telegraph: Παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα προτείνει μέλος της ΕΚΤ

Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε τη λύση του «παράλληλου νομίσματος» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της εάν ξεμείνει από ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση», ο Yves Merch, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει «εργαλεία έκτακτης ανάγκης» για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Έχουν γίνει προτάσεις για ενδιάμεσες λύσεις, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, των λεγόμενων IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που κάθε κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Όμως αυτά τα εργαλεία έχουν υψηλό κόστος», επισήμανε ο Merch.

Σύμφωνα με τo άρθρο της Telegraph, η ΕΚΤ έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Τον περασμένο Απρίλιο, αξιωματούχοι της δήλωναν στο Reuters ότι ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα ίσως να μην είναι αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 κρατών της Ευρωζώνης.

Βάσει της ανάλυσης, το 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει αυτά τα IOUs αντί για μετρητά, κάτι που ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τράπεζες της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να κάνουν συνεχώς αναλήψεις από τις οικονομίες τους.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αρκετά δισεκατομμύρια έχουν ήδη διαρρεύσει από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν εν ζωή χάρη στον ELA που λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα, ο Merch άσκησε σφοδρή κριτική για την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είπε συγκεκριμένα: «Σπάνια έχω δει την Ευρώπη να αποδέχεται τόσο ομόφωνα την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες, εκτός από μία χώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι η έξοδος της μεσογειακής χώρας από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι σχετικά ανώδυνη για τα άλλα κράτη-μέλη.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news