facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Καμπανάκι» για τράπεζες από Moody's

Σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's.

Οπως αναφέρει, η κίνηση αυτή αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων).

Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων.

Στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, ο οίκος λαμβάνει υπόψη επίσης και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των κόκκινων δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών μαξιλαριών, τονίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Moody's, οι έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση θα συνεχιστούν. Αναμένει η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ να παραμείνει υψηλή αφού η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τους φόβους για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και για έξοδο από την ευρωζώνη. Η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repo έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς οι ξένες τράπεζες ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Γι' αυτό η Moody's εκτιμά πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Υπολογίζει πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

Η βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, στο 0,5% το 2015 και στο 1,5% το 2016 θα περιορίσει επίσης τη δημιουργία κερδών από βασικές δραστηριότητες των τραπεζών. Μετά από έξι χρόνια σοβαρής ύφεσης, φάνηκε μια σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 λόγω του τουρισμού και των εξαγωγών. Όμως, η αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από το α' τρίμηνο του 2015 έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moody's προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη απ' όσο ανέμενε προηγουμένως, γεγονός που θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών. Αντίστοιχα, αναμένει οι περισσότερες τράπεζες να παραμείνουν ζημιογόνες, λόγω των αδύναμων εσόδων, πρόβλημα που θα ενταθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις για προβλέψεις και τα μεγάλα κόστη χρηματοδότησης.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα βρεθούν υπό πίεση αφού το κόστος χρηματοδότησης στον ELA θα είναι σημαντικά υψηλότερο το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ το 2014. Αν και ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε το 2014, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015 (από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014), αντανακλώντας τις πιο αδύναμες οικονομικές συνθήκες και τις αυξημένες καθυστερήσεις στις πληρωμές και στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σύμφωνα με τη Moody's, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news