facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τσακαλώτος στον Guardian: Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στο Brussels Group, καθώς αυτή θα επέλθει μετά από συζητήσεις που θα γίνουν σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο», όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στον βρετανικό Guardian.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η διαβούλευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας μακροχρόνιου και όχι βραχυχρόνιου ορίζοντα.

«Οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συγκλίνουν απόλυτα, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι υπάρχει σύγκλιση. Υπάρχει η λογική πιθανότητα της σύγκλισης αλλά αυτή θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μετά το πέρας του Brussels Group και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να «κλείσουν» οι διαφορές και να υπάρξει αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Διευκρινίζει ακόμη ότι το Brussels Group είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συζητήσεις, αλλά δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ υποστηρίζει ότι σήμερα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα του ΦΠΑ.

«Το Brussels Group εργάζεται σε «μικρά κουτάκια», εξετάζει όλα τα θέματα, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ», εξηγεί ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικών σχέσεων και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Για την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις γίνονται βάσει «του τι είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε, των κόκκινων γραμμών μας και του τι θα λάβουμε ως αντάλλαγμα».

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί το ΔΝΤ ότι διατηρεί την πλέον σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ είναι πολύ, μα πάρα πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και ουσιαστικά δεν εμπλέκεται με τον ορθό τρόπο στις διαπραγματεύσεις».

Απατώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θέλει μία βραχυπρόθεσμη ή μία μακροπρόθεσμη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μία συμφωνία μόνο για να έχει χρήματα τον Ιούνιο αλλά σε πολύ πιο ευρύ ορίζοντα.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις (σ.σ.: για μακροχρόνια και βραχυχρόνια συμφωνία) έχουν de facto συγχωνευθεί με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στις 28 Μαΐου. Τώρα εξετάζουμε μία μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως ετήσια, ώστε να να μας δοθεί ένα περιθώριο σε μακροοικονομικό επίπεδο και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news