facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Guardian: Η μάχη διάσωσης των συντάξεων «πρωταγωνιστεί» σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Ο Μανώλης Ραλλάκης είναι ένας πρώην οξυγονοκολλητής και πρωτοστατεί στη μάχη κατά της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως λέει, έχει χρέος να το κάνει, γιατί οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που συντηρούν πλέον την ελληνική οικογένεια.

Εχει δώσει πολλές μάχες και, σύμφωνα με τον ίδιο, "χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ". Τώρα ήρθε η ώρα να δοθεί η μάχη για την ίδια την επιβίωση ή με άλλα λόγια, για τη σύνταξή του.

Όπως αναφέρει η Helen Smith σε άρθρο της στη βρετανική Guardian, ο κ. Ραλλάκης ενσαρκώνει τον τυπικό Έλληνα συνταξιούχο. 75 ετών, κατέχει πλέον το πόστο του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας συνταξιούχων της χώρας. Η σύνταξή του μειώθηκε κατά ένα τρίτο λόγω της κρίσης και πλέον κινείται στα 1.100 ευρώ. Παρά ταύτα, έπειτα από 37 χρόνια εργασίας σε ένα αθηναϊκό εργοστάσιο, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό.

Παραδέχεται πως τα χρήματα που λαμβάνει είναι αρκετά για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, αλλά δεν κρύβει πως αυτό που ζητούν οι συνταξιούχοι δεν είναι να διατηρήσουν τις συντάξεις που έχουν τώρα, αλλά να κερδίσουν πίσω όσα τους έκλεψαν.

Η μαχητικότητα του συγκεκριμένου συνταξιούχου, όπως και άλλων, έρχεται στην επιφάνεια λόγω της επιμονής των δανειστών σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό. Όπως αναφέρει το άρθρο, σχεδόν το 45% των συνταξιούχων στην Ελλάδα (περίπου 2,5 εκατομμύρια) ζουν με εισόδημα κάτω των 665 ευρώ το μήνα – δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το έχει ορίσει η ΕΕ.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσε προσφάτως το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αναφέρει: "Μετά από 5 χρόνια ύφεσης και μια σωρευτική απώλεια του 25% του ΑΕΠ που θυμίζει καιρό πολέμου, οι συντάξεις έχουν γίνει το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει την ολοκληρωτική διάλυση της ελληνικής κοινωνίας κι αυτό γιατί πλέον οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την υπόλοιπη οικογένεια". Δημογραφικά, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε ένα καθοδικό σπιράλ, καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρολλάκης, ως γγ της ομοσπονδίας συνταξιούχων μιλά συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ι ίδιος φοβάται ότι ο αγώνας για τη δικαίωση έχει μακρύ δρόμο ακόμα. Υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση μπορεί άνετα να προσθέσει τις συντάξεις στη λίστα των αυτοαποκαλούμενων κόκκινων γραμμών που έχουν ήδη παραβιαστεί.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news