facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση από Fitch

Την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του στην οποία υπογραμμίζει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η χώρα στο μέτωπο της ρευστότητας και κάνει λόγο για εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, η αβεβαιότητα για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους θεσμούς και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ασκούν έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους, σημειώνοντας πάντως ότι η στάση πληρωμών είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Εκτροχιάζεται η ελληνική ανάκαμψη 

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταθετών έχουν εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές ακόμη και αν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Η Fitch προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος (από πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% στα τέλη Μαρτίου), σημειώνοντας ότι υπάρχει ρίσκο, η οικονομία να κινηθεί και σε αρνητικό έδαφος. Οι συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων έχουν χειροτερέψει σημαντικά, τονίζει, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στις κρατικές πληρωμές και των περιορισμών στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος υποστηρίζει το βασικό σενάριο του οίκου ότι θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Ως ελάχιστο προαπαιτούμενο, ο οίκος εκτιμά ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξουν εκταμιεύσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε ο χρόνος τελειώνει.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις αυξάνονται τα 4 δις. και 3,2 δισ. αντίστοιχα (λήγουν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ). Η Fitch εκτιμά ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Εχει ζητήσει από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα αποθέματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη «ιδιαίτερα επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες». Παρά την κίνηση αυτή ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Υπαρκτό το ρίσκο κεφαλαιακών περιορισμών

Οι μεγάλης κλίμακας εκροές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις πιέσεις για την οικονομία (ο οίκος εκτιμά ότι έχει μειωθεί η καταθετική βάση κατά 16% από τα τέλη Νοεμβρίου). Τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται στενά με το ρίσκο της κυβέρνησης ενώ η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων έχει προοπτική να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των πτωτικών μακροοικονομικών ρίσκων.
Ενώ δεν είναι η προσδοκία της Fitch, υπάρχει ρίσκο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών για να μειωθούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος καθώς η μειωμένη εγχώρια ζήτηση και η περιορισμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνουν τα φορολογικά έσοδα, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία με τον επίσημο τομέα.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κίνηση 

Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι:
-Μια καθυστέρηση πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θα ισοδυναμεί με default και ανάλογη υποβάθμιση, ωστόσο θεωρείται πιστωτικά αρνητική. 
-Μια ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που θα οδηγούσε σε εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα ένα moratorium ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
- Μια έξοδος από την ευρωζώνη, κάτι που καθιστά πιθανότερη μια στάση πληρωμών.
Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αναβάθμιση είναι:
- Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και μια συμφωνία για τους όρους ένός νέου προγράμματος με τους πιστωτές που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή - αν όχι τον τίτλο - ενός τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης υπό όρους.
- Ενα ιστορικό συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών. 
- Μια επιτάχυνση της ελληνικής ανάκαμψης, τυχόν πρωτογενή πλεονάσματα ή ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα θα οδηγούσε σε πιθανή αναβάθμιση μεσοπρόθεσμα.  
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news