facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

FAZ προς Τσίπρα: "Παραιτήσου!"

Όσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας παίζει πόκερ με τους δανειστές για το μέλλον της χώρας του, τόσο περισσότερο οι επιλογές του θα περιορίζονται αποκλειστικά στις εξής ακραίες και ριζικά διαφορετικές στάσεις: είτε να μείνει άκαμπτος μέχρι τέλους οδηγώντας τη χώρα του στην πτώχευση και πιθανόν σε έναν αβέβαιο δρόμο εκτός νομισματικής ένωσης, είτε την τελευταία στιγμή να κάνει μια μεγάλη στροφή και τουλάχιστον να υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει ένα μέρος των μέχρι τώρα συμπεφωνημένων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μεταρρυθμίσεων.

Αυτήν την άποψη εκφράζει σήμερα στην ιστοσελίδα της η γνωστή συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, καλώντας μάλιστα στο τέλος την ελληνική κυβέρνηση, έστω και λίγο πριν από την κατάρρευση, να παραιτηθεί. Όσο όμως ο κ. Τσίπρας καθυστερεί, μεταξύ των προαναφερθέντων δύο δρόμων δε θα υπάρξει καμία μέση οδός, ούτε καν αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός ονομάζει «έντιμο συμβιβασμό». Διότι κάτι τέτοιο είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Εάν ο Α. Τσίπρας έβλεπε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ο χρόνος αμέσως μετά την εκλογική του νίκη ήταν η μόνη του ευκαιρία να λάβει όποιες έστω αντιδημοφιλείς αποφάσεις χρειαζόταν, για να δείξει καλή θέληση στην Ευρώπη, τότε ένας τέτοιος συμβιβασμός θα ήταν εφικτός. Οι δανειστές θα αναγνώριζαν αυτήν την κίνηση κάνοντας και αυτοί υποχωρήσεις το Φεβρουάριο και ίσως θα του είχαν δώσει περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των αδύναμων στην Ελλάδα. Η οικονομία θα είχε ανταμείψει τέτοιες αποφάσεις με εμπιστοσύνη, επενδυσεις και ανάπτυξη.

Όμως τώρα όλα δείχνουν ότι μια τέτοια στιγμή δε θα ξαναϋπάρξει στο άμεσο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και δεν έχουν πλέον καμία διάθεση για γεναιόδωρες ενέργειες. Η χώρα έχει πέσει εν τω μεταξύ ξανά στην ύφεση, παρά τα όποια σημάδια ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2014. Κι αυτό καθιστά τη συμφωνία ακόμα πιο δύσκολη, αφού ένα σημαντικό στοιχείο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού έχει χαθεί και πάλι.

Και για ποιο λόγο έφερε ο Α. Τσίπρας τη χώρα του σε μία τέτοια θέση, αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και το κόμμα του καθοδηγούνται από ένα μείγμα ιδεολογίας και αλαζονείας. Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα μετά την επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών βλέπει τον εαυτό της σε μια θέση ηθικής ανωτερότητας. Και τώρα που ήρθε στην εξουσία, επιζητά την ασυμβίβαστη πρακτική εφαρμογή των ονείρων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι. Εξαιτίας αυτής λοιπόν της στάσης, όλοι όσοι περίμεναν μια συμβιβαστική διάθεση από τον Α. Τσίπρα απογοητεύτηκαν.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news