facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η δήλωση του Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος για να κλείσει το χάσμα

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς χαιρετίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν απόψε στις Βρυξέλλες. Στην κοινή τους δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τονίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πριν αποφασίσει το Eurogroup την αποδέσμευση χρηματοδοτικής βοήθειας.

To Εurogroup με σημερινή γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο του, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Η πλήρης δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική.

» Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεςδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ταχύτερη πρόοδος

Στην συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι έχουν συζητηθεί σημαντικά θέματα.

Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να επεξεργαστούμε

Μετά τη Ρίγα έγινε πρόοδος. Εχουμε μια μέθοδο, όχι τέλεια αλλά πιο δημιουργική, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Εχουμε πρόοδο σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος, αν και υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως είπε. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.

«Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα», τόνισε.

Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.

Ντάισελμπλουμ: Κοινό συμφέρον να κλείσουμε το γρηγορότερο

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος απομένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ελπίζουμε και έχουμε κοινό στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε.

Αναφορικά μάλιστα με τη ρευστότητα δήλωσε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνηση να τη χειριστεί.

Αργότερα η συζήτηση για την επόμενη μέρα

Για να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και επανέλαβε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο, τόνισε, και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για λογαριασμό της

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.

Το σχόλιο για Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι υπουργός Οικονομικών και πλήρες μέλος του Eurogroup, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επισήμανση στο ανακοινωθέν ότι η αλλαγή στο μοντέλο διαπραγμάτευσης βοήθησε. Στάθηκε επίσης στο νέο τρόπο λειτουργίας του Brussels Group. Σημείωσε πάντως ότι το ανακοινωθέν είναι γραμμένο σε «διπλωματική γλώσσα».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news