facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Επιθετική ρητορική του γερμανικού Τύπου την επομένη του Eurogroup

«Το Eurogroup αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα» , «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες», «Ξανά καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», «Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν», είναι μερικοί από τους τίτλους γερμανικών εφημερίδων για τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα ως τον Ιούνιο, επισημαίνει η Welt, ενώ προσθέτει ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, σύμφωνα με τη Welt, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Die Zeit, οι πιστωτές της Ελλάδας της άσκησαν εκ νέου πίεση: χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, να περιγράψει πιο λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει.

Η Zeit σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την βοηθήσει και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η Handelsblatt από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Frankfurter Allgemeine διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.

Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και προσθέτει: «ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».

Εξάλλου το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, όμως σε αντιστάθμισμα επιθυμούν να λάβει κάποια μέτρα, όπως η φορολόγηση των πλουσίων, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να σηκώσει μόνη της το βάρος των κοινωνικών παροχών.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news