facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Πυρετώδεις διεργασίες λίγο πριν το Eurogroup - Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Με τον χρόνο να πιέζει, τη ρευστότητα να εξαντλείται και το φως να μη διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ, η κυβέρνηση εντατικοποιεί την προσπάθειά της προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Χθες συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη των αρμοδίων επί τα οικονομικά (Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου, Σταθάκη, Φλαμπουράρη), στην οποία επίσης προήδρευσε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να επιδιώξει νέες τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης, ελπίζοντας να αποτρέψει, με πολιτική διαπραγμάτευση, τα πολύ σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο «φωτιά» που, για πολλού είναι σαν να περνάει από το... Τρίγωνο των Βερμούδων.

- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

- Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news