facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Αποφάσεις από την Αθήνα περιμένει το Brussels Group

«Μπαλάκι» μεταξύ Μαξίμου και Βρυξελλών έχουν γίνει οι προσδοκώμενες κινήσεις από τη μια και την άλλη πλευρά ώστε να ξεκολλήσουν οι συζητήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης καθώς στο Brussels Group η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum του καλού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια.

Αρκεί όμως αυτό για τους εταίρους; Προφανώς και όχι όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του Βόλφγκανκ Σόιμπλε ότι μπορεί μεν το κλίμα να έχει βελτιωθεί στις συζητήσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει πρόοδος στην ουσία των διαπραγματεύσεων. Και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «ουσία» σημαίνει η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου - όπως έχει πει και η ίδια η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το περίφημο «70%-30%» του Γ. Βαρουφάκη που για τους εταίρους είναι μια δέσμευση πάνω στην οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σόιμπλε στο χθεσινό Ecofin έσπευσε να διαλύσει για μια ακόμη φορά το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε στην Αθήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όχι μόνο για το περιεχόμενο των συζητήσεων, αλλά και για τη διαδικασία τους αφού έδειξε και πάλι το πόσο ενοχλείται το Βερολίνο από τη στάση των υπουργών στην Αθήνα που θέλουν να μιλούν μόνον με τους ομολόγους τους και όχι με τα τεχνικά κλιμάκια.

Τα προβλήματα στις συζητήσεις αφορούν όλα εκείνα τα σημεία που κράτησαν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση και με την κυβέρνηση Σαμαρά: Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (επικουρικές συντάξεις), στα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις), οι συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά πλέον και το δημοσιονομικό κενό που μπορεί να αποδειχθεί η «βόμβα» των συζητήσεων σε συνάρτηση με το πλεόνασμα για το οποίο ουδείς από τους εταίρους έχει διαψεύσει ότι μπορεί να ζητηθεί ακόμη και κοντά στο 2,5% για το 2015.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή η Αθήνα, υπό την πίεση των άδειων ταμείων, «καίγεται» για συμφωνία. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερτόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - το οποίο άλλωστε δεν έκρυψε μετά το τέλος του Eurogroup και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε χθες - μια ημέρα νωρίτερα - να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ, αφήνοντας και πάλι στο συρτάρι το «κακό σενάριο» για τα ενέχυρα - συνεκτιμώντας το καλό κλίμα που έδωσε η προγραμμένη ανακοίνωση του Eurogroup για την πορεία των συζητήσεων. Η πολυπόθητη για την Αθήνα χαλάρωση των όρων ρευστότητας όμως δεν ήρθε με την ΕΚΤ να περιμένει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα δώσει το σχετικό σήμα προς το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο πάντως επιμένουν τα σενάρια γα «σχέδια επί χάρτου» των εταίρων σε περίπτωση που οι συζητήσεις με την Ελλάδα οδηγηθούν σε απόλυτο αδιέξοδο. Σχέδια που συνδέονται πλέον και με τις συζητήσεις στην Αθήνα περί δημοψηφίσματος κάτι που περιγράφει γλαφυρά ο Guardian εξηγώντας τη σχεδόν χαλαρή στάση του κ. Σόιμπλε:

«Ευρώ σημαίνει υλοποίηση όλων των απαιτήσεων των δανειστών, απόρριψή του οδηγεί σε μια τελική λύση που η Γερμανία πιστεύει ότι θα αντέξει όχι μόνο η ίδια αλλά και όλη η Ευρωζώνη».

Το κλίμα πάντως για την ελληνική κυβέρνηση στις σελίδες του ευρωπαϊκού Τύπου κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Ενδεικτικό το άκρως επιθετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters υπό τον τίτλο : «Στερεύει η συμπάθεια της Ευρώπης για την Ελλάδα» στο οποίο περιγράφεται μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news